Årets sista!

Idag är det årets sista kommunfullmäktige och det är en lång dagordning. Den stora frågan på dagens fullmäktige är justeringen av budgetramarna.

Från Liberalernas sida är vi mycket bekymrade över Umeå kommuns ekonomiska utveckling. När det gäller Umeå kommun så har vi stora framtida ekonomiska utmaningar och det kan ingen ha undgått. Det finns några stora orosmoln och då tänker jag först och främst på skuldutvecklingens ökning i kommunen.

Vi kan se att Umeå kommuns skuldutveckling ökar stadigt och det är oroande. Det innebär i sin tur att Kommunen och kommunkoncernens kostnader ökar vid en ökad upplåning och en högre ränta När det gäller Umeå kommuns låneskuld så är den snart 2 miljarder och den har byggts upp under de sista sex åren. Vi tar även ut två kronor mer i skatt än jämförbara kommuner har Umeå Det har tillfört över ca 450 miljoner kronor mer varje år för kommunens verksamheter.

När det gäller Umeå kommun så har vi också en högre kostnadsnivå i flera verksamheter jämfört med andra jämförbara kommuner. Tyvärr fortsätter den också att öka och med tanke på det så måste vi börja dra åt handbromsen

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.