Varför mörkade man säkerhetsläckan?

Oavsett utgången av misstroendevotumet så är det ett stort misslyckande för regeringen. Nu har två ministrar också fått lämna sina poster. När det gäller försvarsministern Peter Hultqvist, så tror jag att alliansen kommer att fortsätta vidhålla hans avgång.

När det gäller själva frågan om säkerhetsläckan så skyller många på outsourcing och det är att göra det enkelt för sig. Ansvariga ministrar hade alla möjligheter att stoppa säkerhetsläckan och man blev också varnade av SÄPO. Man hade också vetskap om säkerhetsläckan över 1,5 år och man valde att inte informera statsministern under den tiden.

Med tanke på allt som hänt så visar det att ansvariga ministrar haft möjligheter att stoppa säkerhetsläckan. Men valde istället att försöka mörka händelsen och regeringen med Stefan Löfven är ytterst ansvariga för det.

5 kommentarer

 1. Basic Rules

  Ett fullständigt informations- och ansvarshaveri från regeringshåll vi ser, hoppas KU kan ge relevanta svar ! Synd på en så annars duglig försvarsminister, men tyvärr omdömeslös visade det sig. Då det gäller landets säkerhet, kan man inte bara se till det egna ansvarsområdet – skydda sig själv. Varför togs IT haveriet, som SÄPO tidigt varande för, inte upp inom ”säkerhetsrådet”…?

 2. Micke

  Ytterst ansvariga är de som möjliggjorde outsourcing av säkerhetskänslig information trots att de blev förvarnade om brister i säkerheten i detta.

  Citat – ”Transportstyrelsen brister i riskanalys. Samtidigt är behörigheterna till fordonsregistret för breda, så att allt för många anställda kan ha tillgång till känsliga uppgifter, konstaterar Riksrevisionen.
  – Det här påtalade vi redan 2014, men det har inte hänt tillräckligt, säger revisor Stefan Andersson.” – slut citat

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/riksrevisionen

  Alliansen genomförde detta och utan det genomförandet hade aldrig detta problem uppstått.

  Hur kan ni i alliansen genomföra att säkerhetsklassad information förs ut ur landet till utländska fysiska personer med en agenda som ni inte har en aning om.

  Skrämmande naivt.

  Ska bli intressant följa den KU-anmälan som lämnats in gällande denna allians genomförda outsourcing av säkerhetsklassad information.

 3. Lars Flemström

  Det är visserligen osannolikt att IBM själva inte har någon säkerhetspolicy för att kontrollera sina anställda och skydda sina kunder, som företaget dock är beroende av. IBM har haft liknande uppdrag hos danska staten, men har där dock inte haft tillgång till allt som i Sverige. Men antag att det finns anställda med dubbla lojaliteter, kanske rentav personer som är beredda att tjäna en hacka genom att sälja känsliga uppgifter. Sådana personer kan förvisso tyvärr också finnas hos säkerhetskontrollerad statsanställd svensk personal.

  Men med detta sagt, frågar jag om inte regeringen gjorde rätt i att hålla tyst utåt, om att känsligt material kan ha läckt ut, tills läckorna var tätade? Hur vanligt är det att oppositionen informeras, hela oppositionen och inte bara särskilt betrodda ledamöter? Hur hade alliansregeringen agerat, om alliansen hade vunnit valet 2014. och det skedda hade inträffat under en alliansregering? Att allmänheten, media och oppositionspartierna i sin helhet har hållits ovetande under det mest kritiska skedet, är knappast ägnat att förvåna.

  Däremot om inte en enda ledamot från alliansen blivit informerad. Ännu mer förvånande är att den direkt ansvariga ministern, Anna Johansson, inte vetat någon förrän i ett sent skede. Om hon talat sanning… Genom sin avgång, och Maud Olofsson och Nuon-affären som föredöme, är hon inte skyldig att inställa sig till de KU-förhör som väl ändå kommer att hållas. Enligt den sparkade generaldirektören Maria Ågren har hon själv informerat Johanssons närmaste man, statssekreteraren Erik Bromander, hela tre gånger under våren 2016.

  Men han har inte fört informationen vidare till ministern. Han har haft mycket att dölja. Men det gäller ju mest hans användning av skattebetalarnas pengar till personlig lyx Ingenting mer? Hans exklusiva vanor har varit så uppseendeväckande så att han fick sparken under hösten 2016 med en fallskärm på 2,3 miljoner. Han borde i stället ha tvingats betala tillbaka. Förhållandet mellan honom och ministern kan inte ha varit det bästa. Görs ingen säkerhetskontroll av de politiskt anställda tjänstemännen i kanslihuset.

  Personer med så dyra vanor, så att deras höga löner inte räcker till, är väl alltid en säkerhetsrisk? Det har varit märkligt tyst om Bromander, trots att alla (om de talar sanning) har litat på att Anna Johansson löpande har försetts med all information som hon bör ha fått i egenskap av infrastrukturminister. Detta är en sak som oppositionen bör kräva klarhet i. Däremot ser jag ingen anledning för alliansen att gå vidare med misstroendevotum mot försvarsministern.

  Alliansen bör inte skjuta sig själv i foten. Är det verkligen oppositionens huvuduppgift att fälla regeringen? Däremot är det en huvuduppgift för varje opposition att ständigt ha en beredskap att omedelbart ta över, oavsett om orsaken är att regeringen har förlorat ett val eller att regeringen, oavsett orsak, inser att den inte kan sitta kvar under hela mandatperioden.

  Nu ser det inte ut att bli så. Men i ett skakigt parlamentariskt läge, måste dörren även (som en sista utväg) hållas öppen från båda håll för en alliansregering, som regerar med stöd av S – ifall S inte kan eller vill fortsätta regera. Därför krävs, i synnerhet i dagens läge, ett både enigt och moget uppträdande av samtliga allianspartier.

 4. Karin

  Vaför stoppade man inte säkerhetsläckan? Men herregud det var ju precis det man gjorde. Säpo, försvarsmakten och de berörda departementen, från dag ett. Det är inte svårt att förstå för de flesta människor, förutom då borgliga politiker som ser chansen att vinna politiska poäng och gärna ställa till kaos, att under den tiden råder stark sekretess för att minimera skadan.

 5. Petter

  Ovanligt ansvarslöst och lagvidrigt av S det som skedde,men tror att misstroendevotumet var lite överilat och att det var tur att inte det blev omval. Alliansen måste stärkas innan valet och AKB måste bytas ut snarast .Som alliansen ser ut idag för den inte se ut om ett år, nya starka individer måste in och det fort. Alliansens politik måste få en rak kurs och inte vingla på som den gör idag utan kurs och mål med en virrig kapten . Vore ödesdigert med S i styret 4 år till .

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.