Dålig tajming!

Regeringen säger ja till förslaget om skärpta amorteringskrav för nya bolånetagare och jag tycker det är en dålig tajming. Det med tanke på att bostadsmarknaden inte är stabil och de kan även innebära att det kan bli ett prisfall på bostäder.

Det skärpta amorteringskravet kommer också att göra det svårt för unga att komma in på bostadsmarknaden. Är det något vi behöver i Umeå så är det rörlighet på bostadsmarknaden och det här förslaget kommer inte att leda till mera rörlighet.

3 kommentarer

 1. Svenne

  Ja det blir ju inte lättare för ungdomar men i gengäld kommer nog fastighetsmarknaden att backa rejält och fastigheter förlora i värde vilket ju inte är bra om man tänker på bankernas säkerhet i dessa fastigheter. Bostadsbubblan börjar krackelera med andra ord.Sen har ju fastighetsmarknaden varit sjuk i många år. När man kan bygga ett nytt litet hus privat för 2 000 000 och sen sälja det för 2 800 000 privat efter 3 månader.Utan att göra ett handtag 🙂 Men det var ju bara att tacka

 2. Lars Flemström

  Fortsatta prisstegringar på bostäder hade gjort det ännu svårare för unga att komma ut på bostadsmarknaden. Vi bör kanske vänja oss vid fallande priser, precis som på bilar. Värdeminskningen kan ju då räknas som en bokostnad, precis som värdeminskningen på en bil räknas in i milkostnaden för att köra bilen. Men man ska då inte avskaffa ränteavdragen och /eller höja skatten på bostadsfastigheter. Ränteavdragen bidrar till bostadsfinansieringen, i synnerhet vid högt ränteläge. Vi borde ha en regel om kraftigare amorteringar vid låg ränta. Den som amorterar betalar ju till sig själv.

 3. Michael Rönnlund

  Ränteavdragen som är idag ett enormt bidrag till rika villa- och bostadsrättsägare är det som istället skulle ha tagits bort (fasats ut). Ränteavdragen har i flera år drivit upp bostadspriserna, i storstäderna ökat med mellan 600 och 750 procent på mindre än 20 år.

  https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/rika-far-mest-av-statens-30-miljarder-i-ranteavdrag

  https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/bopriserna-stigit-med-750-procent

  Amorteringskravet drabbar mest unga som sagt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.