Många vill lämna äldreomsorgen!

Vår framtida äldreomsorg står inför stora utmaningar och en stor utmaning är att behålla redan anställd personal. Enligt en rapport från kommunal så vill också många anställda lämna äldreomsorgen. Från Liberalernas sida så känner vi en stor oro och därför har jag ställt en interpellation till ordförande i äldrenämnden.

Här kommer interpellationen i sin helhet!

INTERPELLATION

Personal i äldreomsorgen

Mer än var fjärde anställd i äldreomsorgen vill sluta inom tre år, enligt en rapport som Kommunal presenterat i början av mars. Rapporten är en medlemsundersökning från Kommunal och den visar bland annat att 33 procent av personalen i äldreomsorgen i Västerbotten vill lämna yrket inom tre år. Den absolut största utmaningen i äldreomsorgen är att behålla redan anställd personal och att vara en attraktiv arbetsgivare för kommande generationer.

Över hälften av de anställda i äldreomsorgen saknar idag undersköterskeutbildning. Det finns givetvis en stark koppling mellan personalens kunskap och de äldres vårdkvalitet. För oss liberaler finns det givetvis åtgärder för att råda bot på denna situation. Kommunen måste se till att undersköterskeutbildningen svarar mot komplexiteten i uppdraget inom äldreomsorgen, då det behövs mer medicinskt innehåll. Redan utbildade undersköterskor måste också erbjudas vidareutbildning i exempelvis demensvård, som ett led i att behålla kompetensen. Eftersom det är brist på undersköterskor måste vi som arbetsgivare se till att rätt kompetens används på rätt plats, övriga sysslor såsom vårdnära service kan utföras av andra personalkategorier.

En av de större arbetsmiljöfrågorna är förläggningen av arbetstiden. Vi är övertygade om att det blir svårt att behålla och rekrytera personal med så kallade ”delade turer” – detta bör snarast förpassas till historien. Det behövs fantasi i att skapa attraktiva arbetstidsscheman för personalen.

Frågor till Janet Ågren (S), ordförande i äldrenämnden:

1. Vet du hur många inom Umeå kommuns äldreomsorg som vill lämna yrket inom tre år?

2. Vilka åtgärder är du beredd att vidta för att behålla och kunna rekrytera utbildad personal?

3. Anser du att delade turer är ett arbetsmiljöproblem för redan anställda och ett hinder i rekryteringen av kompetent personal?

4. Hur kommer det sig att Umeå kommun fortfarande använder sig av delade turer, då landstinget slutade med detta för över 25 år sedan?

5. Förekommer delade turer på någon av de mansdominerade arbetsplatserna i kommunens verksamheter?

Umeå den 8 mars 2018

Peder Westerberg

Liberalerna

4 kommentarer

  1. Michael Rönnlund

    Varför inte införa en karriärstege som ni gör för lärarna i 4 steg. Det kommer höja lönerna väldigt mycket för lärare och borde få samma effekt på personal inom äldreomsorgen.

    Eller ännu bättre inför 4 karriärsteg för alla yrken.

    Då behöver ni arbetsmarknadens parter ännu mindre.

  2. undersköterska

    Som anställd inom äldreomsorgen i Umeå Kommun sedan mer än 20 år har jag insett att kommunen inte vill ha god kvalitet. Man vill ha billig arbetskraft framför allt. Allt fler kompetenta trotjänare söker sig bort från kommunen och istället anställs folk från gatan, och det rör sig ofta om folk som inte ens kan språket och inte kan kommunicera med vare sig brukare, kollegor eller sköterskor. De senaste åren har antalet avvikelser som beror på t ex missar med mediciner ökat.

    Det finns två orsaker. 1. Det generella ointresset i äldrefrågor från politiker. 2. Odugliga tjänstemän.
    vi har en fullständigt inkompetent äldreomsorgsdirektör och cheferna under henne är om möjligt ännu mer korkade och så fortsätter det hela vägen.

    Det finns goda exempel på verksamheter som fungerar bra trots detta. Men inte sjutton tittar man på dessa. Det har funnits t ex hemtjänstgrupper med väldigt låg sjukfrånvaro. (t ex kommundelarna) eller boenden som levererar god kvalitet. Istället för att utreda vad detta beror på (t ex frihet att lägga egna scheman, andra arbetssätt utifrån lokala förutsättningar osv) har tjänstemännen försökt gå andra vägen genom att införa samma typ av icke-fungerande verksamhet som finns inne i stan och på de sämsta ställena för att på så sätt jämna ut sjuktalen överallt. Alla ska jobba på samma sätt. Alla ska jobba varannan helg. Alla ska ha delade turer. Alla ska ha centralt schemastöd. Alla ska ha pressade scheman och en hög arbetsbelastning som massproducerat sjukskrivna på löpande band.

    Umeå Kommun är ingen attraktiv arbetsgivare och eftersom tjänstemännen inte tycks förstå vad detta beror på eller vad som kan göras för att vända på saken ser jag inte varför de ska få sitta kvar på sina tjänster och lyfta lön för ingenting. Ute i verksamheterna finns det fortfarande kompetenta medarbetare, men vem lyssnar på dem? Inte arbetsgivaren i alla fall.

  3. Anna

    Det här med delade turer… Jag har jobbat i 20 år inom äldreomsorgen och jag trivs. Men det som oftast glöms bort när man pratar om personalens arbetstider är att fråga hur det blev när de delade turerna minskade.
    Vi får jobba fler helger istället. Och det är som att välja mellan pest eller kolera. Jag jobbar hellre delade turer och färre helger.
    Mvh Anna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.