Skolan en av de viktigaste frågorna!

Det finns många frågor som är viktiga i valet, men jag tror att mest fokus lokalt kommer att hamna på tillväxt, äldreomsorg och skolan. Från Liberalernas sida så är också skolan en av de viktigaste frågorna i valet och det syns även i våra valmanifest både på riks och lokalt.

Här kommer vårt avsnitt om skolan i vårt lokala valmanifest!

Barn & skola

LUGN OCH RO I KLASSRUMMET Alla barn har drömmar. Det är vårt ansvar att hjälpa barnen att förverkliga drömmarna. Alla elever ska kunna nå kunskapsmålen och därför behöver skolan lugn och ro i klassrummet. Ordningsproblem drabbar de som har det allra svårast och har minst stöd hemifrån.

SPRÅK FÖR FRIHET OCH SJÄLVBESTÄMMANDE För föräldrar som inte kan svenska är kunskapsskolan helt avgörande. Att kunna svenska handlar om frihet och självbestämmande. Förskolan och skolan är en viktig del av integrationen av nyanlända. Det fria skolvalet är också det bästa medlet mot segregation.

FÖRSKOLAN Förskolan är en del av skolan. Precis som klassresan börjar i klassrummet, börjar det livslånga lärandet i förskolan. Det är under de första åren som grunden läggs för att utveckla personligheten och förmågor senare i livet. Med alltför stora barngrupper riskeras både barnens och personalens hälsa.

KUNSKAP ÄR GRUNDEN FÖR DEMOKRATIN Det är skolans uppgift att ge alla möjlighet att utveckla sin fulla potential. Kunskap är också grunden för demokratin. Därför sätter vi liberaler skolan främst. Bra lärare är en avgörande faktor för goda resultat i skolan. Genom kompetensutveckling och en rimlig arbetsbörda kan våra lärare bli ännu bättre.

YRKES- OCH VUXENUTBILDNINGEN Yrkesutbildning i gymnasieskolan, oavsett om det sker i skollokaler eller på arbetsplatser, måste kvalitetssäkras. Vi vill också genomföra tydlig ambitionshöjning när det gäller Umeåbornas tillgång till vuxenutbildning.

1 Föräldrar ska få välja form för barnomsorg och skola.
2 Språkförskola för alla nyanlända barn.
3 Max 15 barn per barngrupp.
4 Fortsatt utveckling av lärares karriärtjänster och löner.
5 Djupare samarbete med Umeå universitet för bättre kompetensutveckling för lärare.
6 Ökat antal lärarassistenter och administrativ personal så läraren ges tid att undervisa.
7 Särskilda undervisnings-grupper för barn i behov av extra stöd.
8 Satsa på elevhälsan för att förebygga psykisk ohälsa.
9 Kunskapssatsning om hedersvåld
10 Kvalitetssäkringsprogram för yrkesutbildningar.
11 Utveckla lärlingsutbildningar och öka samarbetet med näringslivet.
12 Utveckla SFI genom mer samarbete med arbetslivet, ökad flexibilitet och undervisning kvällar och helger. En kombination av praktik och teori är nödvändig.
13 Inför ämnet programmering på schemat

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.