Hedersförtryck och våldsbejakande extremism måste tas på allvar

Före sommaren så var det livliga diskussioner i Umeå kommunfullmäktige kring hedersförtryck och våldsbejakande extremism. Tyvärr verkade inte alla politiker ta dessa frågor på allvar och istället pratade man om ett dåligt debattklimat i kommunfullmäktige
Det fanns också partier som i talarstolen sa att det är bara spekulationer, om det som hänt i Umeå sista tiden och att politiker inte ska skriva om det här på bloggar och sociala medier. Oavsett utfallet av Säpos tillslag och gripanden i Umeå, så måste man ta ett kraftfullt avstånd från våldsbejakande extremism. Det verkar också vara viktigare att kritisera andra partier, än att ta avstånd från våldsbejakande extremism och hedersförtryck.

2 kommentarer

 1. Brorson

  Detta har jag hittat på en annan blogg: ”Idag är Maimuna Abduallhis aktuell med att tillsammans med Fatima Doubakil ha stämt förra kommunalrådet Ann-Sofie ”Soffan” Hermansson för förtal i Göteborgs Tingsrätt. Fatima Doubakil är aktuell i ett annat sammanhang som svägerska till Liberalernas nyvalde partiledare Nyamko Sabuni.” Betyder det alla liberaler, som enligt revolutionsdomstolen i Umeå ”inte kan skilja mellan religion och politik” ska förvägras rätten att inneha politiska uppdrag och att delta i kommunstyrelsen. Här handlar det ju inte bara om ”guilt by associalion” utan om skyldig genom släktskap.

  På samma blogg hittade jag även detta ”Muslimska Brödraskapets strävan är inte olaglig vilket skall understrykas då Sverige tillämpar en universell yttrande-, organisations- och mötesfrihet. Det som gör Brödrskapets strävan problematisk är att den vid sitt slutmål kommer att ha upphävt inte bara dessa rättigheter  för hela eller delar av den svenska befolkningen utan även ha gjort om  den svenska regeringsformen…”

  Med ”universell” menas väl generell”? Nog tycker jag att extremist-organisationers rättigheter går för långt i Sverige, jämfört med Europakonventionens art. 17. Men Moderaterna ville inte ens, i en riksdagsdebatt under 1990-talet förbjuda en nazistorganisation, som hade mördat politiska motståndare, med motivering att i så fall måste man förbjuda även Vänsterpartiet (!) Och alla dåvarande riksdagspartier ställde in sig i ledet och höll med om att allas rätt att inneha de generella rättigheterna går före allt annat, för såväl höger- som vänsterextremister.

  Såväl höger- som vänsterextremister och extrema islamister vill avskaffa religionsfriheten. I Umeå finns en vänsterextremist, som vill avskaffa en av de mänskliga rättigheter, som är inskriven i Europakonventionen för mänskliga rättigheter (art 9) för religiöst troende. Religionen ska, precis som de ryska revolutionärerna bestämde, vara en ”privatsak”.

  I ett demokratiskt samhälle måste det emellertid vara tillåtet, för såväl vanliga väljare som förtroendevalda till både kommunfullmäktige och riksdagen, att grunda politiska förslag på religiösa skrifter, som man tror är av Gud. … Om det inte är tillåtet måste vi avskaffa nära nog hela vår svenska och europeiska rättsordning, som till stora delar är grundade på den kristna rättstraditionen.

  Det känns för mig väldigt främmande att ersätta den europeiska kristna rättstraditionen med icke-kristna länders rättstraditioner. Jag kommer att använda det lilla inflytande jag har som fri debattör, att motarbeta sådana förslag, på samma sätt som jag nu försvarar rätten att föra fram sådana förslag. År inte även andras rätt att framföra sina åsikter en av liberalismens grundpelare? Om Sverige, mot förmodan skulle bli ett muslimsk land, med sharia som rättstradition, kan vi tacka sådana som Jan Hägglund för det. Otaliga historiska exempel visar, att där en religion försvinner, kommer en annan i dess ställe.

  Angreppen på muslimers religionsfrihet är ett förtäckt angrepp på religionsfriheten för oss kristna. ”Alla ska behandlas lika”. Men vi har inte samma erfarenhet av att bli angripna, att bli förlöjligade, hånade och utpekade som extremister – av personer som själva är extremister, höger- eller vänsterextremister. Stalinister eller trotskister. Och nog stämmer väl beskrivningen av Brödraskapet, och deras slutmål in även på de kommunistiska sekterna?

 2. Bergis

  fast när Sverigedemokraterna tog upp den här frågan för många herrans år sedan blev dom kallade rasister av samtliga partier. Det är därför vi har den situationen nu.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.