Umeå behöver ett nytt styre!

Det är ingen nyhet att Umeå kommun står inför stora ekonomiska utmaningar och det är bara att konstatera att de styrande i Umeå inte har lyckats. Politik handlar om att prioritera och de har de styrande partierna socialdemokraterna och miljöpartiet inte lyckats med. För Umeås bästa så behöver vi ett nytt styre och Umeå har inte heller råd att fortsätta med nuvarande styre. Jag har skrivit om kommunens ekonomi förut i min blogg men det tåls att upprepas.

När det gäller Umeå som kommun, så får vi ut mindre av våra verksamheter, än jämförbara kommuner. Genom att ta ut två kronor mer i skatt än jämförbara kommuner, har det satsats över 600 miljoner kr mer varje år i kommunens verksamhet utöver de extra intäkter vi får från vattenkraften. Det har inte heller gett resultat med bättre kvalité, och det är ett stort bekymmer.

Trots att vi tar ut högre skatt än de flesta kommunerna i landet så räcker inte pengarna till i Umeå kommun. Vi får inte heller glömma att vi får ut nästan 100 miljoner per år från vattenkraften. Kommunens ekonomiska läge är i dagsläget mycket allvarligt och bland annat växer kommunens låneskuld rekordsnabbt. Den ökade 2018 med över 400 miljoner. 2009 var låneskulden 0 kronor och nu är den uppe i långt över 2 miljarder.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.