Kommer innebära försämrade förutsättningar för Umeå!

Jag är glad att Liberalerna säger nej till förslaget kring ett förändrat utjämningssystem. Man kommer också lämna in en motion till riksdagen där man avslår regeringens proposition. Regeringens förslag innebär att man ställer kommuner mot varandra och när det gäller regionala tillväxtmotorer såsom Umeå och Luleå får man försämrade förutsättningar. Med tanke på det ekonomiska läget i Umeå, så kommer det bli ett hårt slag mot Umeå. Tyvärr skjuter också staten över mera ansvar på kommuner och låter dom ta kostnaderna för det. Jag tycker att regeringen istället borde ta tag i det verkliga problemet och inte bara inrikta sig på kostnadsutjämningssystemet.

2 kommentarer

 1. Brorson

  Umeå är ingen tillväxtmotor för Norrland, utan en dammsugare med glupande aptit, som stjäl resurser från de mindre Norrlands-kommunerna. Även detta inlägg är ett exempel. När de välbeställda men slösaktiga också ska ha bidrag, blir det mindre till de verkligt behövande. Det gäller såväl privatpersoner som kommuner. Att Umeå har en osedvanligt hög kommunalskatt i förhållande till sin folkmängd är självförvållat. Även jämförbara kommuner sett till invånarantalet söder om Dalälven har stora glesbefolkade områden innanför sina gränser.

  Men till skillnad mot dem, har Umeå inga riktiga lågskattekommuner på 10 – 20 mils avstånd, utan kan ta ut svängarna, så länge man har en hel krona lägre kommunalskatt än de verkliga högskattekommunerna i inlandet. Dessutom har ju Umeå länge haft kommunalråd, som tror att de är stora affärsgenier, för att de lyckas bokföra underskott som investeringar, som kommer att ge enorma vinster på sikt. Men det som en gång i tiden var ”på sikt” är nu, och de stora vinsterna syns fortfarande inte till.

  På grund av denna självöverskattning drar Umeå-politikerna på sig det finansiella ansvaret för verksamheter, som borde drivas av andra, staten eller den privata sektorn. Väljarna i Stockholm skulle inte ens drömma om att de politiker, som de har röstat på, låter kommunen betala köp av nya Finlandsfärjor. Och har inte hela Sverige varit med och finansierat Öresundsbron? För att inte tala om experimentet med batteribussar på stadstrafiklinjer, med tillräcklig turtäthet för att anläggningskostnaden för kontaktledningar hela vägen ska betala sig genom minskad energiförbrukning.

  Liberalerna har inte fått något lyft efter partiledarbytet. Det f.d. Folkpartiet Liberalerna är fortfarande Elitpartiet Anti-Liberalerna, med tvång för barnmorskor att döda små, ofödda barn, avskaffandet av värnskatten och nej till en solidarisk skatteutjämning mellan kommuner Med ”liberal’ politik kommer det alltså fortfarande att vara brist på barnmorskor, när den bristen kunde ha avhjälpts genom att inrätta tjänster, i vilka det inte ingår att utsläcka mänskligt liv. En talesperson för L, ansåg att de, som inte vill detta, inte ska söka utbildning till barnmorska.

  Detta kom samtidigt med skarp kritik från Arbetsmiljöverket mot flygbolaget SAS för att man har avskedat piloter, som vägrat flyga, vilket de har rätt att göra i vissa fall, enligt avtal. Men det är lätt att förstå den liberala dubbelheten: De flesta piloter är män. De flesta barnmorskor är kvinnor. Och de flesta ledande liberaler, med Nyamko som ett av få undantag, är män. Män med hög social status Min förutsägelse att Nyamko inte kommer att bli gammal som partiledare håller nu på att besannas. Hon kommer att gå samma väg som Maria Leissner, som tvingades bort efter en hatkampanj i media av ledande manliga folkpartister.

  Hur otakt med tiden Liberalerna är, visar partiets kompata tysnad i den senaste tiden stora diskussionsämne: Vad man ska göra åt den skenande brottsligheten. Liberalerna har inte ens fel i den frågan. Man måste nämligen ha en åsikt för att ha fel.

 2. Petter

  Vad tycker du då om att ert parti vill betala 15 miljarder mer till EU efter Brexit. Borde ju bli billigare men tydligen blir EU kostymen lika stor.
  Vill gärna veta vad du tycker om detta, försvinner 15 miljarder ur statskassan lär det bli ännu värre för kommunerna

  Liberalernas Karin Karlsbro är den enda parlamentariker som Aftonbladet har varit i kontakt med som anser att Sverige bör betala mer om Storbritannien lämnar EU.
  – Brexit kommer att påverka medlemsavgiften. Alla länder måste acceptera en höjning. Vi är beredda på att det kan komma att kosta mer, säger hon.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.