Hur jobbar kommunen för att förbättra arbetsmiljön bland förskolelärarna?

Tyvärr är sjukskrivningstalen fortfarande höga i kommunen och bland förskolelärarna ligger sjukfrånvaron på 9,3 procent. Därför har jag lämnat in en interpellation till kommunfullmäktige, för att få svar på hur kommunen jobbar för att förbättra arbetsmiljön bland förskolelärarna

Hur jobbar kommunen för att förbättra arbetsmiljön bland förskolelärarna?

När det gäller sjukfrånvaron hos förskolelärarna i Umeå kommun, så har den tyvärr legat högt de senaste åren och det är mycket oroande. Man har fått ökade krav och i kombination med bristande resurser, gör förskollärarna till några av de mest sjukskrivna i Umeå. Om man ser till Umeå, så ligger sjukfrånvaron på hela 9,3 procent bland förskolelärarna och det är mycket alarmerande. Sjukfrånvaron leder också till stort personligt lidande för den enskilde – men också stora kostnader för kommunen. Umeå kommun har också som arbetsgivare ett stort ansvar för arbetsmiljöfrågor och det innebär en skyldighet att vidta åtgärder för att minska sjukfrånvaron

Frågor till för och grundskolenämndens ordförande Moa Brydsten (S)

1. Hur jobbar kommunen för att förbättra arbetsmiljön bland förskolelärarna
2. Vad är kostnaden för sjukfrånvaron bland förskolelärarna

Umeå 2019-10-16

Peder Westerberg
Gruppledare (L)
Umeå kommunfullmäktige

5 kommentarer

 1. Robin

  Klokt Peder.
  Jag känner 4 förskollärare som bytt jobb pga de enormt trånga och opraktiska lokaler kommunen nu bygger för att få så få kvadratmeter som möjligt vid sina nybyggnationer. De dimensioneras för 15 barn per avdelning och då är det TRÅNGT. Sedan väljer kommunen att ta in 17, 18 och ibland upp mot 20 barn. Kaos. Omöjligt att bedriva en verksamhet som syftar till annat än ”barnförvaring”. Klart folk sjukskriver sig tillslut.
  Testa själv att vara i miljön en dag. Jag pallar det då inte.
  Allt tyder på än större brist på personal och ännu högre sjukskrivningar.

  • Peder Westerberg (inläggsförfattare)

   Hej! Kommer också att ta upp det i mitt anförande. Har också fått siffror på det.

 2. Marianne Hägglund

  Du glömde att ta upp Barnskötarna,
  Det är också en yrkesgrupp i förskolan
  som har hög arbetsbelastning och många mår dåligt,känner sig stressade.Arbetsmiljön
  är under all kritik och många söker sig tyvärr bort från verksamheten

  • Peder Westerberg (inläggsförfattare)

   Hej! Kommer att ta upp det i mitt anförande. Har redan förberett mig fört det!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.