Umeå behöver en central gästhamn!

Jag har fått många synpunkter sista tiden på att det behövs en central gästhamn i Umeå. Från Liberalernas sida så har vi länge drivit frågan om en gästhamn i centrala Umeå och tyvärr inte fått gehör för det. Redan 2007 lämnade vi Liberaler in en motion om en central gästhamn och fick även avslag på motionen. Svaret till avslag var att man jobbade med en fördjupad översiktsplan för älvslandskapet och där skulle en utredning om en gästhamn ingå. 2014 skrev vi ytterligare en motion om en central gästhamn och fick då svaret att man utredde frågan.Eftersom det inte hände något i frågan, så skrev vi ytterligare en motion 2017 och fick då till svar att fritidsnämnden skulle få medel till att vara med om en förstudie om en gästhamn i Umeå. Vi yrkade även nyligen att i samband med renovering och ombyggnation av katamarankajen skulle man skapa förutsättningar för en gästhamn. Men där fick vi avslag och det blev ingen utredning. Tyvärr har vi inte heller tidigare fått något stöd av något parti i frågan förrän, vi la den sista motionen 2014 då Moderaterna biföll vår motion.

Tyvärr verkar bara socialdemokraterna vilja utreda frågan och jag ifrågasätter hur man kan utreda en gästhamn i över tio år. Det skulle också vara intressant att veta vad all utredning har kostat. Sen har det också målats upp en bild av det ska bli en jättedyr investering och det är bara att åka söderut och se hur Övik har gjort. Det går också att föra en dialog med näringslivet i frågan. En central gästhamn skulle också skapa goda förutsättningar, för en betydande ökning av antalet gästnätter och även vara positivt för såväl båtlivet i kommunen som Umeås möjligheter att utvecklas som turiststad. Det skulle även innebära ett lyft för handeln och givetvis för båtfolket. Båtturismen är något vi måste utveckla i Umeå och självklart måste det göras i samråd med båtfolket.

2 kommentarer

  1. Crister Ögren

    Och båtlivet ett antal utflyktsmål . Bland annat Norrbyskär är ett sådant , men bryggor saknas eller är i förfallet skick . Nu skall ju delar av ön saneras för miljoner med statliga medel . Varför inte satsa på ett tio-tal båtplatser samtidigt . Men ”pärlan” och unika Norrbyskär verkar bortglömd av Umeå kommun !

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.