Viktigt att kommunen får till bra upphandlingar!

Den offentliga sektorn i Sverige förlorar oerhört mycket pengar på grund av slarv i upphandlingarna och enligt Dagens samhälle så slösas 10 procent av skattebetalarnas pengar bort genom dåliga upphandlingar och jag skulle var överraskad om Umeå kommun skulle vara ett undantag. Experten pekar särskilt ut byggbranschen där många offentliga beställare accepterar att byggbolagen tillåter påslag i upp till fyra led av underentreprenörer. Det kan i sin tur resultera i fördyringar på uppemot 45 procent utan att byggbolaget ens anses bryta mot regler eller avtal.

I Umeå har vi också det senast året sett upphandlingar som skenat iväg i kostnader Nu kan det finnas förklarliga skäl till ökade kostnader, men det känns ändå oroväckande att kostnaderna har ökat så markant för tex Maja Beskowskolan och Lundabron. För ett år sedan tog vi liberaler också upp det i kommunfullmäktige i en interpellation. I den ställde frågan hur kommunen jobbar för att förbättra sina upphandlingar. Nu har det också kommit revisorskritik mot kommunen gällande bristande styrning av investeringen som ledde fram till nya Maja Beskowskolan. Kritiken visar att det finns stor förbättringspotential och jag vet att upphandlingar är komplexa, men det är oerhört viktigt att kommunen gör allt för att få till bra upphandlingar så inte skattemedel går förlorade

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.