Delad vårdnad, en familj eller två?

Jag har nånting som jag ofta tänker på. Vad är en familj egentligen? Måste en familj alltid bo under samma tak för er? Och om föräldrar separerar, har barnet då inte längre en pappa och mamma i SIN familj, utan ingår det i mammas familj och sen också i pappas familj. Jag ska berätta hur jag tänker.

Min familj består av Hampus (min son), mamma, pappa, syster och bröder, deras respektive, syskonbarn osv. Sen finns också kusiner och annat men det räknar jag mer som släkt. Men nog om det, det var en annan historia. Alla de bor såklart inte under samma tak och mina föräldrar är skilda, men ändå ingår de såklart fortfarande i min familj. Jag har inte delade familjer för att mina föräldrar har gått "delade vägar". Och även om jag och sonen har EN familj tillsammans, så ingår ju fortfarande alla de där människorna i MIN familj. Mamma och pappa ingår ju inte längre i varandras, men fortfarande i min.

Men dagens barn, dagens delade vårdnader, hur tänker ni där? Kan ni fortfarande tänka att BARNET har en familj, en större. Eller innebär delad vårdnad också att ni delar så att barnet har familjer här och där. Att barnet ena veckan har en familj med morföräldrar och ena veckan har en familj med farföräldrar tex?

Låt mig gärna veta genom att kommentera. Och självklart, motiveringar är alltid att föredra. 

 

Etiketter: , , , ,

4 kommentarer

 1. Andreas Jansson

  Spännande frågeställning som jag ofta tänker på också.

  Jag har två barn, flickor snart 4 år gamla, är separerad och har barnen hos mig varannan vecka.

  I min värld så har barnen en familj, även om mamma och pappa bor på olika ställen, vi är ju trots allt mamma och pappa fortfarande.

  Men jag tror att många barn kan ha svårt för just den tanken. Eftersom de är växelvis hos föräldrarna och har två hem.

  Jag försöker då bara vara pappa och de är mina barn, vi är en familj, oavsett om det är pappavecka eller inte.

  Trevlig helg!

 2. Maja Larsson

  Svar till Andreas Jansson (2012-10-06 18:57)
  Jag tycker att man som förälder ska hjälpa barnen med det. Att se det som en, fast skilda. Det borde ju inge trygghet. Även om mamma och pappa är skilda är vi ändå här tillsammans i din familj osv.

  Och självklart är man förälder alltid! 🙂

 3. Helena Nilsson Springare

  En sak är i alla fall säker.. Blod är inte tjockare än vatten och en familj kan bestå av de man själv väljer in helt enkelt 🙂

  Tur att vi lever i en modern tid då man själv kan forma sin familj. Med tanke på hur många mammor och pappor som bara skiter i sina barn så får man ju vara jäkligt glad att det finns bonusföräldrar som går in och ger allt i en relation 🙂 I like it!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.