Muslimska kvinnans fria vilja.

Jag skrev ju sist att jag skulle kolla upp det här med muslimska kvinnors fria vilja. Istället för att bara säga att det är okunnigt är det ju bra att jag faktiskt kommer med ett bra svar. Det finns en grupp på Facebook som heter Fråga Imamen. Där kan alla ställa sina frågor om islam och de kollar upp med ordentligt lärda (såna som är de enda man ska fråga om man faktiskt vill veta) och sedan läggs det upp på deras hemsida.

Admin på Fråga Imamen svarade: ”Till en sådan person kan du säga såhär: Menar du att jag inte har några rättigheter, fastän jag har rätt att behålla alla mina rikedomar och tillgångar, men samtidigt är min man skyldig att försörja mig även om han inte har något; menar du att jag inte har några rättigheter, fastän jag har rätt att själv bestämma vem jag vill gifta mig med; menar du att jag inte har några rättigheter, fastän jag själv har rätt att göra precis vad jag vill sålänge som jag inte bryter mot religionens påbud eller åsamkar min relation med min man någon skada (samma sak gäller honom)”.

Sedan sa han faktiskt att jag skulle ignorera såna personer som säger sådant. Jag borde göra det, men som sagt. Finns det möjligt att arbeta emot den där okunskapen så bör man väl försöka göra det.

PS. Ja varför tar man med att jag har rätt att välja make? Det är väl självklart? Njaa… det är mycket prat om tvångsgifte inom islam. Det finns inte. Kulturellt finns det, traditioner osv, men det är något helt annat.

Etiketter: , , ,

2 kommentarer

    • Maja Larsson (inläggsförfattare)

      Självklart tolkas Koranen av dess läsare. Även såna tolkningar styrs av ett mansdominerat synsätt precis som vårt samhälle också har gjort det. Det finns lika många tolkningar på Koranen som det finns muslimer. Så varför inte lyfta fram dem som lever efter dess enorma kärlek, förståelse och barmhärtighet?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.