Sociala företag får arbetslösa att bli anställda.

Alla företag, kommuner, landsting och organisationer agerar inte exakt på samma sätt vad gäller sina anställda eller verksamheten. Blir därför förvånad, irriterad och besviken när oppositionen får det att låta som att alla de arbetsgivare som har verksamhet för arbetslösa, tex de i fas 3, är dåliga. I en artikel i Aftonbladet igår skrivs det om att socialdemokraterna vill skrota fas 3 för att det är en passiv
åtgärd där man kommer längre och längre ifrån arbetsmarknaden. Istället vill de visa på ett gott exempel från Sundbyberg där de inskrivna får hjälp till jobb och yrkesutbildningar. Men också praktik med uppgifter som catering, tvätt och transporter. Satsningen har haft god effekt och efter avslutad åtgärd har nästan alla fått jobb eller studerar.

Detta låter precis som det vi gör i våra sociala företag och som jag vet görs i många fler sociala företag i landet. Vi erbjuder arbetsträning och sysselsättning inom ett flertal olika områden eftersom vi ser det som oerhört viktigt att deltagarna själva ska välja var de vill arbetsträna. Det blir ett lärande både i teori och praktik genom att de sociala företagen levererar riktiga tjänster och produkter till externa kunder.
Verksamheten är individanpassad vilket innebär att verksamheten utgår från varje deltagares förmåga och behov.

Under 2013 gick 30-50% (beroende på vilket verksamhetsområde) av våra deltagare vidare till arbete eller studier och ytterligare några gick vidare i rehabiliteringskedjan med ytterligare utredningar. Vi kommer fortsätta arbeta för att antalet personer som går vidare till arbete eller studier blir
ännu högre under 2014.

Välkomna politiker och beslutsfattare att besöka våra sociala företag innan ni uttalar er så tvärsäkert om hur verksamheter med arbetslösa bedrivs.

Källan och ursprungsartikeln hittar du här: http://www.mynewsdesk.com/se/foereningen-skyddsvaernet-i-stockholm/blog_posts/sociala-foeretag-faar-arbetsloesa-att-bli-anstaellda-24061

Etiketter: , , , , ,

En kommentar

  1. Pingback: Sociala företag får arbetslösa ...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.