Ställ dig själv mot väggen..!

Det här är en liten förkortad version av Sineva Ribeiros text från 2013. Hon lyfter flera frågor som är viktiga för oss att ställa oss själva. För vi kan klaga och gnälla hur mycket som helst på hur samhället ser ut och vad samhällets normer och ideal gör med oss. Till syvende och sist har vi oss själva att skylla. Precis som Sineva skriver: ”…det är ju alla vi i samhället som bär upp dessa normer. Och det är bara vi som kan förändra dem.”

Är du medveten om dina egna tankar? Har du provat ställa dig själv mot väggen?

———————————————->>

Sveriges första manliga sjuksköterska liknades vid ett aprilskämt. Han bröt mot rådande normer om hur en man ska vara och hur en sjuksköterska ska vara: en självuppoffrande kvinna.

Fortfarande, 60 år senare, kan manliga sjuksköterskor känna att de bryter mot bilden av vad manlighet är. Och våra nya kolleger som med stark röst kräver att bli rätt värderade och vägrar en första lön under 24 000 kronor — de bryter också mot normen och väcker därför starka känslor hos många.


Man kan tycka att maktstrukturer och normer känns cementerade i samhället — ”så har det alltid varit”. Men det är ju alla vi i samhället som bär upp dessa normer. Och det är bara vi som kan förändra dem.

Ställ dig själv mot väggen: Hur bemöter och värderar du andra människor? Vilka normer om etnicitet, sexualitet eller social status styr dig i din värdering av människor du möter? Hur förhåller du dig till de två kvinnorna som kommer till akuten? Är det säkert att de är väninnor? Och får det någon betydelse att mannen vid inskrivningen heter Ahmed och inte Hans?Vi måste tro på oss själva och stötta varandra. Men vi måste också våga se oss själva i vitögat. Det är inte helt bekvämt att konfrontera sig själv. Men alternativet är inte heller så roligt: att fortsätta blunda för normernas betydelse och därmed också tyst acceptera att själv bli bedömd och värderad som en självuppoffrande kvinna som valt sitt yrke utifrån ett kall.

Texten kan läsas i sin helhet här (även om jag inte tagit bort mycket): https://www.vardforbundet.se/Vardfokus/tidningen/2013/Nr-8-2013-8/Stall-dig-sjalv-mot-vaggen1/

Etiketter: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.