Är Du en hycklare?

Jag läste en bra blogg på Jägareförbundets hemsida av Daniel Ligné, som handlar om vår syn på djuren och hur vissa påstår att alla djur är lika mycket värda. Men tycker vi verkligen det? Jag har kopierat den rakt av, läs den och begrunda om du hycklar eller inte.

I min värld är det ganska enkelt. Alla djur är inte värda lika mycket och människor är alltid värda mer än djur. När det sedan kommer till djurens inbördes ordning är det nästan lika enkelt. Tamdjur är alltid mer värda än vilda djur och djur jag har en relation till är alltid mer värda än djur jag inte har en relation till. Dessutom tycker jag däggdjur är mer värda än andra djur. Vid det här laget har nog många av er ramlat av stolen eller börjat leta efter mitt telefonnummer för att skälla ut mig. Vilken djurfascist va!?!

Nu ska jag göra er ännu argare. Håller ni inte med mig är ni värsta sortens hycklare!

Vi hör rätt ofta, inte minst i rovdjursdebatten, att alla djur är lika mycket värda. Skitsnack. Alla graderar djuren på någon sorts skala. Sedan har vi alla våra egna skalor beroende på vilka djur vi har en relation till, tycker är söta eller helt enkelt gillar. Säger man att alla djur är lika mycket värda borde man inte resa en minnessten över Kynna utan istället gråta över de tiotusentals tamdjur som hon och de andra stora rovdjuren dödar varje år. Dessutom måste man sluta slå mygg och spola ned fästingar.

Jag har en otäck känsla av att vi blir allt mindre medvetna om att vi alla graderar djuren och istället envist försöker lura oss själva att ”alla är lika mycket värda”. För visst är det som Smålandspostens ledare så träffsäkert konstaterar exakt samma tendenser vi nu ser i varg- och djurrättsdebatten som vi tidigare sett i könskampen, apartheid- och slaveridebatten samt många andra kamper. Den stora skillnaden är dock att alla dessa strider utkämpats mellan människor, inte mellan människor och djur. Ska vi jämställa människor och djur faller hela vårt samhälle. Samtliga religioner vi har i den här världen, på vilka allas vår etik och moral är uppbyggd, slår fast att människan är mer värd än djuren. Människan är satt att styra över djuren, vare sig vi vill eller inte.

Givetvis har vi alla ett moraliskt ansvar och snudd på en skyldighet att så långt som möjligt värna djuren. Men kom inte att påstå att de alla är värda lika mycket för då är du en hycklare. Punkt.

En kommentar

 1. Maria Skiddi

  påminner om då ett av husets barn var i högstadieåldern och ”randade ” oss vi matbordet en em hållandes ett försvarstal för alla djur, å så långt var allt väl- men sen gick hon hårt åt att man skjuter råddjur i skogen osv.

  Vi lyssnade tålmodigt tills hon var färdig, sen inflikade jag vänligt
  -” Men du ÄTER ju rådjur, vi får ju alltid det av XXX?”
  dotter tänkte så det knakade och avslutade sitt tidiagre eldiga anförande med;
  -” jaja, dom är söta, men dom är goda ÅXÅ”!
  Sen var det halvhjärtade försöket till att prova sin premilitanta djurrättsaktivistgen över=)

  i vår värld finns alltså ätbara fula OCH söta djur. Mums!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.