Hur många vargar ska Vi ha?

Hur mycket varg tål Vi?  Det fanns ett riksdagsbeslut tidigare att det skulle finnas max 210 vargar i landet.

Detta beslut togs bort i fjolhöst,när vargjakten samtidigt stoppades. Sedan dess har det kommit fram förslag på allt upp till 450 stycken,som rovdjursutredaren Lars-Erik Liljelund föreslog.

Hur man kommer fram till den siffran är nog ganska godtycklig. EU-kraven är 100 vargar i hela Skandinavien för minsta livskraftiga population. Varför vi då ska lägga oss på en population på 4ggr så mycket är en gåta.

Dessutom har Vi en vargstam som är väldigt koncentrerad och ställer till med stor ekonomisk skada för Dom som bor där.

Centerpartiet vill därför att det genomförs en ordentlig konsekvensanalys av vad rovdjuren verkligen kostar och innebär för Dom som bor där.Och att full ekonomisk ersättning skall utgå till rovdjursdrabbade tamdjursägare för både skador och övrigt merarbete som rovdjuren skapar.

Vad Vi ska komma ihåg är att även björnstammen har mer eller mindre exploderat, och Vi bör ta hela rovdjurstrycket i beaktning när storleken av stammarna ska bestämmas.

Och när storleken väl har fastslagits måste Vi få ta ner överskottet så att det inte överskrids,annars blir det bara en sten till i säcken som det står "politikerförakt" på.

En kommentar

  1. Dag Lindgren

    Författarna syftar på en nyligen utförd sårbarhetsanalys, som visar att det behövs MINDRE än 100 vargar i Sverige för att stammen inte skall dö ut det närmaste seklet och formellt uppfylla EUs minimikrav. Hur mycket därutöver Sverige skall ligga är ett huvudsakligen politiskt beslut, där centerpartisktiska ministrar spelar nyckelrollen. Jag försöker ge bakgrund om detta politiska beslut på citerad web. Jag tycker det är korkat av det politiska systemet att inte förklara att svensk varg har gynnsam bevarandestatus idag och därigenom blockera sina egna möjligheter att bedriva rovdjurspolitik.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.