Valfrihet inom äldrevården.

Lagen in rätt till valfrihet (LOV) tillämpas redan inom många Kommuner. Och nu ska Regeringen se över om det ska bli obligatoriskt.

Att själv kunna välja vilken äldrevård Du vill ha, handlar helt enkelt om Din rätt att själv fatta egna beslut. Beslut som bara rör Dig, och som alla människor bör få ta.

Motståndet som finns grundar sig på att man tror att kvaliteten ska bli lidande,p.g.a dom vinstintressen som då givetvis kommer in i bilden. Men Socialstyrelsens granskning från i Maj i år, visar istället att kvaliten inte är sämre på de privata inrättningarna, kontra de kommunala.

Och missförhållanden har rapporterats från både kommunala och privata verksamheter.Och dom fel som begåtts ska tas på lika stort allvar,oavsett om det sker inom privat,eller kommunal verksamhet.

Meningen med (lov) är att sätta brukaren i centrum, Han/Hon ska själv få bestämma över sin vardag och vad som behöver göras. Priset sätts av Kommunen och ska vara lika för alla, såväl privata som kommunala eller ideella.

Den som kan ge de äldre den omsorg som uppskattas bäst kommer att få uppdragen, i och med att priset är det samma.

(Lov) fungerear på det viset att kommunen sätter upp dom kvalitetskrav som ska gälla, och ser till att dom efterlevs av alla aktörer.På det viset behåller kommunen greppet politiskt och kontrollmässigt av verksamheterna.

Jag tror att Vi vinner på mer valfrihet,inte mindre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.