Nordisk mytologi

Jag fick mig en liten tankeställare en dag. Lina går på Liljaskolan, och berättade att dom höll på att läsa om Grekisk mytologi på svenskan. Jaha sa jag lite naivt, har Ni redan läst om den Nordiska då?

Men det varken hade,eller skulle Dom, såvitt Hon visste. Så Jag bara undrar lite försiktigt,-Är det finare med Grekisk historia än Svensk?

Jag tror att Vi måste börja läsa lite om Vår egen historia också i skolan, Vi har faktiskt en ganska spännande historia,inte bara i Sverige utan i hela Norden.

Om man frågar en skolelev idag vem som "upptäckte" Amerika, så svarar 95% säkert Christoffer Coumbus. Det är nog inte många som vet att det faktiskt var en Viking vid namn Leif Eriksson som var förste Europe där. (För Amerika var ju faktiskt redan upptäckt)

Men varför får inte elever lära sig den Nordiska historien, innan man börjar med andra länders? Det är väl inte konstigt att folk tror att Vi är historielösa!!

 Man kan ju börja att läsa om hur Vi kristnades häruppe, och hur det gick till. Det var inga små snälla munkar som kom hit och "upplyste" oss inte. Nä, det var med både hot, slag och dråp som det genomfördes.

Vår Svenska historia började långt före Gustav Wasa och Karl XII.

10 kommentarer

 1. Skrattmåsen

  Det var ju i ämnet SVENSKA, inte historia, som de läste om den grekiska mytologin och säkerligen diverse litterära verk ur mytologin. Det kanske kan vara så att eleverna just för tillfället studerar litteraturhistoria, och därmed börjar LÅNGT tillbaka i tiden – och kommer fram till den nordiska mytologin så småningom ;))

 2. Mia

  Jag brukar då läsa Nordisk mytologi med mina elever, i samband med att vi läser Vikingatiden. Vi brukar arbeta rätt länge med Vikingatiden kombinerat med bild och svenska och asagudarna är ett uppskattat inslag. Det finns dessutom riktigt bra tecknade filmer från MediaCenter att använda i undervisningen.

 3. Mia

  … men det är klart – det är i åk 4:) De hinner väl glömma. När eleverna kommer till högstadiet och svenskläraren ska prata om ordklasser brukar det låta ”Det har vi aldrig hört talas om… verb – vad är det” osv.

 4. Lennart Vilhelmsson

  Det du säger är sant, fast kanske ännu mer djupgående än du tror. Jag har pratat med vänner och bekanta i både min egen ålder, samt i 60-årsåldern och 20-årsåldern. INGEN åldersgrupp har lärt sig något om nordisk mytologi, men de flesta är bekanta med den grekiska motsvarigheten. De har lärt sig om Hera, men Frigg är okänd. Hades är välkänd, Hel okänd. Fimbulvintern och Ragnarök är bara ord och uttryck. Vet någon vilka Särimner och Sleipner var. Eller för den delen Ask och Embla? Nä, jag tänkte väl det.

  Men oerhört mycket viktigare än att lära sig om nordisk mytologi är det att lära sig om Bibeln och Kristendomen. För det är ju en LEVANDE del av vårt kulturarv, och alltså betydligt mer adekvat, som också är på väg att gå förlorad pga att det inte lärs ut i skolorna. Sverige är ju ändå ett kristet land (titta bara på vår fina blå flagga med Kristi kors i gult på) men oroande få vet någonting alls om Kristendomen.

  Och när vi på detta sätt blir både historiskt och nutids-desorienterade får våra nysvenska vänner ännu svårare att integrera sig, då det saknas referensramar att assimilera sig till. Och vad värre är, främlingsfientliga krafter kan pervertera det lilla folk ändå vet till att tjäna deras egna ondskefulla syften.

 5. Ronny Jonsson

  Svar till Lennart Vilhelmsson (2012-09-25 11:34)
  Lite av problemet Lennart, det är nog att folk förknippar det fornnordiska med rasism. Och inget kan ju vara mer felaktigt än det egentligen.För dom var ju verkligen toleranta mot andra religioner och oliktänkande,och försökte att lära av andra.

 6. Ronny Jonsson

  Svar till Mia (2012-09-23 23:24)
  Ja,men det låter ju bra.Det vore ju kul om fler gjorde som du, för Jag tror det är viktigt att man får lära sig om vår egen kultur också.

 7. Lennart Vilhelmsson

  Njae, jag vet inte om någon jag känner förknippar nordisk mytologi med rasism direkt. Men du har kanske kommit något på spåren, för i ”vår” allmänna ångest för att framstå som rasistiska stryper vi vårt kulturarv så till den milda grad att vi själva blir historielösa, och därmed lättare att manipulera för den som inte har riktigt rent mjöl i påsen.

 8. Ronny Jonsson

  Svar till Lennart Vilhelmsson (2012-09-28 11:06)
  Ja säg inte det Lennart. Ta bara Tors hammare som exempel. Den var inte godkänd på bild när Jag var skolfotograf.Och just den symbolen har ju blivit lite ”schanghajad” av mindre seriösa grupperingar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.