Varför hjälpa vargen??

Nu känner Jag att det brinner i glesbygdshjärtat!!

Naturvårdsverket har beslutat att ge vargen "gynnsam bevarandestatus" och tycker att Vi "behöver" minst mellan 180 och 380 st individer för att kunna upprätthålla en livskraftig stam.

Vadå "behöver"?? Vem behöver Varg?? Det har ju gått bra utan tidigare tycker Jag!!

Det som är så "lustigt" i sammanhanget är att det torde knappast vara några bönder eller bofasta som har sagt sig behöva dessa vargar.

Om Vargen på ett naturligt vis utan folks inblandning och skydd kan komma tillbaka, så låt den göra det på naturlig väg då. Det brukar aldrig gå bra när människor ska lägga sig i naturens göromål.

Ta bara det här med dom otaliga försöken att flytta besvärliga vargar söderut för att den ska bosätta sig där. Fungerar det?? Nä!! Och det har vilken person som helst som lever nära naturen kunnat berätta om dom frågat. Om man fångar en husmus levande och bär ut den en kilometer i skogen, så letar den sig tillbaks till sitt hem efter några dagar. Och Vargen är inte dummare än en husmus, den vet varifrån den kom,

Men frågan är om vissa tjänstemän är så mycket klokare än en husmus??

6 kommentarer

 1. PANG

  ”Det brukar aldrig gå bra när människor ska lägga sig i naturens göromål.”

  En liten fundering bara, varför dödar du djur med ett gevär om det nu inte går bra när människor lägger sig i naturens göromål?

  Du kanske ska tänka lite också.

 2. Ronny Jonsson

  Jakt är och har alltid varit en naturlig del i naturen.Vad som inte är naturligt är,att genom förflyttningar och inplanteringar försöka tvinga in en djurgrupp som varit borta i ett stort antal år,i en miljö som människan tagit över. Vargen behöver en annan miljö och andra förutsättningar än den som vi har skapat idag.Jag sägeer varken bu eller bä om det. Men faktum är att den går inte ihop med djurskötsel,som är en förutsättnning för många att leva kvar på glesbygden och ha en rimlig inkomst.

 3. Krister Andersson

  Med din syn på vårt förhållande till naturen som att människan ”tagit över” så har inga andra arter överhuvudtaget någon rätt till existens. Så utifrån denna syn så är ditt resonemang begripligt.

 4. Ronny Jonsson

  Ja det är din rätt att tolka det som du vill.Men tycker du att jag har fel där då?Har inte människan tagit över?Därmed inte sagt att andra arter inte har något existensberättigande,men jag tycker inte vi ska tvinga in dom i en miljö där motsättningarna kommer att dra allt till en gräns,där vi kommer att tvingas välja mellan att endera ha varg eller en levande landsbygd,där folk kan ha sin utkomst ur djur och mark.

 5. Krister Andersson

  Att människan har makten att utrota de flesta arter från de flesta områden är korrekt. Frågan är om vi ska använda den makten och vilket ansvar denna makt för med sig. Att en levande landsbygd skulle bero på om det finns varg i skogarna är nog att underskatta människor. För de flesta som lever i andra länder med varg (och ofta med avsevärt högre populationstäthet) så är den svenska vargdebatten faktiskt obegriplig.

 6. Ronny Jonsson

  Du har helt rätt i att det innebär ett stort ansvar för oss människor, men nog måste du ju erkänna att vargen är ett stort problem i områdena där dom etablerat ett flertal revir inom samma område? Jag tror ju inte att dom hittar på,dom som bor där.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.