Ruggugglan

Funderingar och eftertankar

På alliansfritt kan man läsa…

 följande  inlägg idag… med anledning av Mink skandalen.

Idag kan man också läsa på Centerbloggen på VB att "Jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) lovar snabba åtgärder och mer pengar för tillsyn efter larmet om vanvårdade minkar. "

Samme Erlandsson som försämrade djurskyddet inom den här mandatperioden, med dessa konskvenser som följd…

Jag håller med Jonas Sjöstedth… den mannen borde avgå . Det vore en snabb och bra åtgärd för att få en bra tillsyn av djuren.

Augusti 12, 2010 – Bara två länsstyrelser har inspekterat minkfarmar

 
DJURSKYDD. SVT:

”Endast två av länsstyrelserna i landet har gjort kontroller av minkfarmerna sedan myndigheten tog över ansvaret för djurskyddet den första januari år 2009.”

Ansvarig för den reformen är samma jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) som nu uttrycker stor uppgivenhet över minkarnas situation.

Han är också upprörd över grisars situation. På grund av hans politik har inspektioner av grisfarmar nästan upphört – och i Skåne görs inte en enda rutininspektion längre. Var fjärde djurskyddsinspektör i landet har avskedats till följd av nedskärningar och deras myndighet har lagts ned.

Frågan måste ställas. Vad hade Erlandsson väntat sig?
 

 

Augusti 10, 2010 – C saknar helt trovärdighet om djurskyddet

 
DJURSKYDD. Djurrättsalliansen har filmat minkfarmar där djuren lever under vedervärdiga förhållanden.

Jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) säger sig vara bestört, precis lika bestört som han blev när Djurrättsalliansen smygfilmade missförhållanden på svenska grisfarmar. Därefter gjorde jordbruksministern i det närmaste ingenting.

Anledningen till att han inte vill göra något är för att han är direkt ansvarig. En av alliansens första åtgärder vid makten 2006 var att lägga ner djurskyddsmyndigheten. Resultaten blev högst påtagliga – en sammanställning finns här»

Då, 2006, proklamerade Centerpartiet stolt att alliansen hade räddat minknäringen. Nu säger han sig vara upprörd, och lovar att saken ska ses till. Men först en utredning, så att han inte riskerar att tvingas göra något före valet. Någon ändring i lagstiftningen är inte aktuellt.

I övrigt har dagens avslöjande lett till en hel del märkliga kommentarer. Kristdemokraterna tycker att missförhållandena är fel, men tänker inte göra något alls. Och så förstås Erik A Eriksson, riksdagsledamot för Centerpartiet, som säger att

”Djuren vi såg på filmerna mår naturligtvis inte bra, men vem vet vad som är stress på grund av förhållandena och stress på grund av att okända människor dyker upp mitt i natten och tar bilder med blixt?”

Som en Schrödingers minkbur, typ.

Rekommenderad läsning:

 
Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.