Vintercyklist! Hur intressant är det?

Anledningen till att jag valt att starta en blogg om att cykla vintertid är att jag skrev en insändare till VK som aldrig publicerades. Tycker jag hade så mycket att säga i ämnet så jag väljer bloggen ist.

Läste en artikel om den nya luftmätaren i Umeå. Den ska hålla koll på vår luft som är otroligt förorenad och bekymrar många kommuninvånare inkl. mej själv. Tanken är att vi kan samspråka lite med mätaren och höra hur dagsläget är. Kanhända är det någon som går därifrån med dåligt samvete och ändrar sitt beteende. Det skulle vara fantastiskt om ännu flera väljer cykel, vilket främjar både miljö och hälsa.

Vår store hövding i kommunen, Lennart Holmlund är också bekymrad enl. VK´s artikel. Kommunen funderar över hur beteendet på cyklisterna ska kunna förändras så dom fortsätter att cykla vintertid!?? Jag som cyklist är väl mera bekymrad över hur vi ska lyckas förändra deras attityd och beteende!! Ge mej förutsättningar så nog f-n ska jag cykla. Jag har cyklat året runt sedan år 2000, i ur och skur, men är allvarligt bekymrad över om det kommer att fungera ytterligare en vinter.

En fredagsmorgon vid 7.30 förra vintern skulle jag cykla till jobbet. Valde cykelväg Ersboda-I 20-Centrum då det borde vara en prioväg med tanke på hur mycket folk det bor på Ersboda. Det hade kommit ca 3 dm nysnö under natten. Under nysnön fanns det välpreparerade puckelpisten. Den som preparerats av alla fotgängare och cyklister då det inte plogats/skrapats på länge. Jag försökte hålla mej i det traktorspår som gjorts under tidig morgontimme men då kändes det som jag kom ut i den avancerade offpisten!

Jag kom till jobbet med livet i behåll. Svettig, förbannad och 15 minuter för sent. Lovade mej själv att aldrig mera cykla under liknande vägförhållanden. Vetskapen om att en traktor kört där under morgonen utan att sätta ner skopan kändes som ett stort hån och svek från kommunens sida.

Glömde bort ovanstående upplevlese och hamnade i fara igen. Cyklade ÖK (Östra Kyrkogatan) ner under vårvintern. Solen hade finslipat den tidigare finprepade puckelpisten. Kommunen hade inte hyvlat vägen men sandat hade dom kostat på sej. Det finkorniga sanden hade glidit ner i dom små gropar som bildats, gjorde alltså ingen nytta. Jag överlevde och är stolt över bedriften, men vill inte göra om den.

Vår nya luftmätare är vacker att titta på och kan säkert göra nytta. Men, kasta inga skuldpilar på alla cyklister och fotgängare. Offra mitt liv på en av Umeå´s cykelbanor har jag inte tänkt göra!

NU ÄR DET UPP TILL BEVIS! Vill ni ha en renare luft och kanske lite friskare kommuninvånare är det bara att se till att snöröjningen fungerar!!!

Som ni kanske fattar är jag ingen snowlover. Jag ska försöka ändra på detta genom min blogg. Tycker om att skriva och fota så det finns nog massor att se fram emot under vintern.

Cykla lugnt där ute 😀

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.