Umeå Kommun, avd. Gator och parker – hur tänker ni??

Nu har då snön vräkt ner typ 1 dygn och jag ska cykla till jobbet i morgon. På min promenad idag mötte jag många som kom och släpade sina cyklar i djupsnön.

Jag tänkte vara smart och förkovra mej i kommunens prioriterade gång/cykelbanor. Hittade karta och fina beskrivningar i olika färger, men formatet var väl inte det bästa.

Jag har iaf lärt mej att "röda slingor" är prio 1 och plogas efter 4 cm snöande. Blå slingor plogas efter 6-8 cm. Kartan är däremot inte är den enklaste att tyda för normalseende människor, men jag tror jag lyckats nu.

Jag bor på nedre delen av Marieberg. Min väg till jobbet om jag ska cykla prio 1 väg blir:

Först ska jag leda cykeln upp för Älgvägen (väldigt brant och lång backe) för att ta mej till Mariehemsvägen. Därifrån kan jag cykla till Universitet/sjukhus på plogad väg (i bästa fall). Sen är det bara att följa Storgatan till nr 22, ligger väst på stan. En sträcka på ca 7,5 km.

Jag cyklar normalt ÖK, svänger över E4:an på Sandbacka för att köra I20-skogen via Umestan, en sträcka på ca 5,5 km. Dessa 2 vägar är prio 2, blå väg. Det bor ca 12.000 pers på Ersboda och många av dom cyklar I20-vägen. På Marieområdet och Haga/Sandbacka bor det i runda slängar 10.000 pers. Antar att många jobbar på Universitet och Sjukhus men……jag är ju absolut inte ensam när jag cyklar till jobbet. Det är väldigt livlig trafik både morgon och kväll på både ÖK och i I20-skogen. Undrar hur man prioriterar egentligen??  

Ersboda, större procent låginkomstagare. Sämre matvanor, högre medelvikt – dom behöver mera motion! Eller, färre cyklar pga inkomst och möjligen cykelstölder!

Haga, så många höginkomstagare och dom som inte orkar gå till jobbet har bil och har råd att betala dyra parkeringskostnader.

Rätta mej om jag har fel i någon av ovanstående siffror. Ni kan också ha sypunkter på mina lite kontroversiella funderingar på varför man inte prioriterar dom vägar jag och mååååånga andra cyklar. Jag är bara en dj-igt irriterad gnällkärring som försöker förstå varför!!?

Obs – Jag har vänner både på Ersboda och Haga och har absolut inte något emot dessa bostadsområden, mycket fina områden båda två. Jag försöker bara fatta!!

2 kommentarer

  1. Angela Janeros

    Tack för kommentaren.
    Är nying här på bloggen och tänkte inte så långt. Jag borde naturligvis har länkat, men i stundens hetta (var lite upprörd som du kanske förstår) blev det error.
    Men, formatet är ju fortfarande mycket litet!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.