Lars Tankesmedja

Född 56 betraktar och funderar lite från sidan

”Vart är media på väg”

Vart är media på väg.

Ett betraktande av samhället och världen med en enhetlig blick där samtliga jobbar i ett flockbeteende skapar numera inga trovärdiga analyser i  dagens journalistik. Detta blir i förlängningen direkt skadligt för demokratin och för yttrandefriheten. Basen i journalistik är och bör vara att svara på frågorna vad?, var?, när?, vem? och hur?, samt gärna även varför?.

Dagens journalisters yrkesetik måste ifrågasättas när man ständigt och jämt (särskilt nu när det är valår) vinklar sina så kallade rapporter/reportage/analyser.. Man kan fråga sig på vems uppdrag dessa extremt vinklade och i många gånger felaktiga analyser görs .Det är i alla fall inte omedvetet reportagen vinklas så till den milda grad att HÄNT EXTRA är mer trovärdig.

Opinionsjournalist verkar idag vara en trend

Där hakar alla på, Kvällstidningarna i täten med länstidningarna tätt bakom. Många gånger verkar det viktigaste vara att skapa en säljande rubrik, sen i texten lite personliga tolkningar kryddat med egna värderingar och lite lös rykta citat    + en bild från något annat tillfälle.  . Sen matar man detta ”scoop” några dagar och hoppas på att reportaget ska tjäna sitt syfte. Lyckas man sen med detta kanske man känner sig viktig som reporter och kanske till och med får sitt namn  nämnt nån gång som lyfter ens ego.

Problemet med denna typ av journalistik är att läsaren tappar förtroendet för rapporteringen och vänder den ryggen. Man kanske söker sig till andra kanaler där rapporteringen är trovärdigare men ändå mer enkelriktad. Och vad har då denna så kallade Opinionsjournalistik tjänat för syfte.

Nä ni pressfolk, underskatta inte Era läsare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.