Lars Tankesmedja

Född 56 betraktar och funderar lite från sidan

Fascister snart överallt, politker bekräftar sin okunnighet.

Både finansminister Magdalena Andersson och statsminister Stefan Löfven har efter budgetnederlaget i riksdagen kallat Sverigedemokraterna för ett nyfascistiskt part

I SVT:s Agenda i söndags hänvisade Stefan Löfven till författaren Henrik Arnstad, som studerat nyfascismens ideologi och historia.

HENRIK ARNSTAD är för övrigt en självutnämnd så kallad expert med tvivelaktigt anseende, ( har ljugit om sin utbildning och studier, lite av refaat el-sayed )   förvånande att Löfven använde hans namn som referens för sitt påstående.

 

Men nu har Forskning & Framsteg frågat ett halvdussin ledande forskare inom ämnen som statsvetenskap, sociologi och historia om SD är fascister/nyfascister. Alla svarar nej, enligt tidningen.

En av dem är Anders Widfeldt, som är statsvetare vid University of Aberdeen och forskar om högerextrema rörelser i Europa.

”Enligt min uppfattning finns det inte fog för att kalla SD något som innefattar fascism”, svarar han Forskning & Framsteg.

Inte heller Heléne Lööw, som är docent i historia vid Uppsala universitet och expert på högerextremism, anser att nyfascism är rätt beteckning på partiet.

 

  • Dick Harrison, professor i historia vid Lunds universitet skriver så här i sitt svar till Forskning & Framsteg:

”Nej, fascister är inte en rimlig benämning. Det är bättre att beskriva partiet som främlingsfientligt, nationalistiskt, konservativt och populistiskt.”

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.