Sänk kommunalskatten!

 

Förra veckan hade jag en insändare i Folkbladet om att sänka kommunalskatten. Det finns en rad anledningar till varför den bör sänkas från nuvarande höga nivå. 

Som ung kristdemokrat ser jag det som en viktig del i att öka medborgarnas makt och frihet i samhället. Det är viktigt för att de som har det sämst ställt ska få ökade ekonomiska marginaler. Det minskar det ekonomiska trycket på barnfamiljerna , där pengar kan bli ett hett men ack så jobbigt samtalsämne då begränsningar skall sättas utifrån rådande privatekonomi.Sänkt skatt  kan frigöra tid åt familjer och skapa utrymme åt de små gemenskaperna. Detta tror jag i förlängningen minskar psykisk ohälsa och ökar välståndet bland medborgarna.

Det kan även få positiva effekter för hela samhället då ökad disponibel inkomst gör att medborgarna har mer pengar att röra sig med. Investeringar och konsumtion hos medborgarna skapar efterfrågan och därmed fler jobb. Skapas mera jobb, minskar kommunens utgifter och färre medborgare behöver leva på åtgärder och får känna sig mera fria.

I Umeå har kommunen lagt stora belopp på ungdomsjobb. Detta är BRA ! Det leder till en sysselsättning som kan ge självförtroende, en referens och arbetslivserfarenheter som är värdefulla. Men vad händer när dessa arbeten som stimuleras med skattepengar tar slut! Ungdomarna hamnar åter igen i en situation, som jag själv känt av vid perioder av arbetslöshet. Man känner oro och rastlöshet som sänker ens livskvalitet. Ingen mår bra av att vara arbetslös. 

Detta är tyvärr problemet med dessa jobb- de försvinner då de avsatta medlen tar slut.

Jobb som finanserar sig själv,är alltså hållbara jobb och är de arbeten vi i förlängningen behöver. Det är det enda som långsiktigt håller nere arbetslösheten. 

Etiketter: , , , , ,

2 kommentarer

  1. stefan

    Frånsett det faktum att sänkta skatter givetvis gynnar de rika mer än de mindre bemedlade på sikt (behöver inte förklaras – tänk efter!) så har du i andra delen av ditt inlägg slagit huvudet på spiken!. Läs från ”I Umeå har kommunen” och tänk på FAS 3 medan du läser….Kul att NÅGON alliansare verkar ha fattat idiotin i detta projekt.

  2. Nisse

    Visst önskar vi sänkt kommunalskatt! Vi medborgare är bättre skickade att använda våra pengar än ”storebror” kommunen, som dessutom inte alls är intresserad av vad vi vill ha för tjänster från kommunsektorn. Jag är exempellis mycket tveksam till att satsa mina pengar till ålderdomliga, energislukande och inte tidspassande transportsätt eller, för den delen, kulturhuvudstad. Varför utvärderas inte genomförda åtgärder, så politiker lär sig vad som fungerar för oss invänare i Umeå?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.