S & LOs protektionism är skamlig

Socialdemokraterna presenterade i veckan tillsammans med LO en rad förslag för hur de vill styva upp reglerna på svensk arbetsmarknad. I de ekonomiska oroligheterna och med höga arbetslöshetssiffror tar de nu fram det protektionistiska verktyget ur verktygslådan. Att det sker just med detta som bakgrund är förstås inte en slump.

”Press nedåt på löner och villkor ska stoppas genom att arbetskraftsinvandringen tar hänsyn till utvecklingen på arbetsmarknaden”, skriver de i sin gemensamma rapport. Arbetstillfällen ska ses reserverade till svenska medborgare och de som vill komma till Sverige för att jobba får stopp vid dörren om arbetslösheten anses för hög. Jobben ska anses tillhöra svenskarna. Det är ett skamligt synsätt och riskerar att spela främlingsfientliga i händerna.

”Innan vi går ut i omvärlden och ber människor att flytta till Sverige är det väl väldigt bra om vi först ser om det finns människor i Sverige som vill ha de här jobben”. Orden kommer från Socialdemokraternas valledare, Jan Larsson.

Formuleringarna från några av de största organisationerna i Sverige ger antydan om att arbetslösheten beror på arbetskraftsinvandringen. Samtidigt är inriktningen inte särskilt förvånande. LO och S har historiskt haft en protektionistisk inställning till svensk arbetsmarknad som stängt och stänger ute människor från arbetsmarknaden.

Självklart ska vi inte tillåta att människor utnyttjas eller far illa. Det är tyvärr inte detta frågan handlar om. Synen är sorglig och pekar på en grundinställning där vissa människor har mer rätt till jobb än andra. För att vara krass så har ingen rätt till något jobb. Vi är alla jämlikar inför de jobb en ekonomi skapar.

Inga människor får det bättre genom stängda dörrar eller högre trösklar in på arbetsmarknaden. Sverige har idag en rigid arbetsrätt som gör att ungdomar, invandrare och människor med låg produktivitet redan upplever stora problem att få ett fotfäste på arbetsmarknaden. Detta är ett tydligt steg för att försvåra för ännu fler, genom att snäva åt arbetskraftsinvandringen. Svensk öppenhet tar ett stort steg tillbaka.

Vi i KDU värnar om en öppen och inkluderande arbetsmarknad och ett människovärde där ingen ska ställa mot varandra. Vi sak vara stolta över att vi välkomnar människor som vill bidra med arbetskraft.

När politiska partier runt om i Europa nu börjar uttala sig i protektionistisk anda, ska vi i Sverige stå upp för öppenhet och inkludering. Arbetskraftsinvandringen kommer alltid vara en tillgång, oavsett hur gärna LO och S än vill skydda sina medlemmar.

 

Etiketter: , , , , ,

7 kommentarer

 1. Johan

  Så du tycker att det är okej att utländska företag kommer till Sverige och dumpar lönerna till ovärdiga nivåer? För det är inte arbetskraftsinvandringen som gör det utan företagen dom är anställda hos. Har dom inte kollektivavtal så går det inte att garantera att dom utländska företagen inte stoppar stora delar av dom utländska arbetarnas löner i egen ficka. Det handlar inte om att stänga ute utländska arbetare för det är ingen hemlighet att Sverige inte hade varit där vi är idag utan arbetskraftsinvandring. Det handlar om att se till att svenska löner är värdiga att leva på i Sverige och det är någonting som majoriteten av Sveriges befolkning ställer sig bakom!

  Kan tillägga att dom som inte håller med om det bott under en sten dom senaste 100 åren… Typ som reinfeldt, han tycker ju att det är ett problem att vi bara har 2,3% låglönejobb i Sverige.

 2. John

  Om du också var tvungen att tävla med arbetskraft från låglöneländer typ 35kr/tim som är inom byggnads så tror jag inte det skulle vara så attraktivt att utbilda sig till civilekonom . Vi har i Sverige över 400 000 arbetslösa å jag tror inte att man löser deras kris genom att ta in låglönearbetare från andra länder. Men som vanligt i Alliansen , Ropen skalla lärlingslön till alla ,

  • Thomas Nordvall (inläggsförfattare)

   Nu handlar inte detta om det John! Den här skrivningen handlar om att det ska vara LO och S godtyckliga bedömning om ”hur mycket arbetskraftinvandring som behövs” som ska avgöra hur många som får komma hit och arbeta. Det syftar självklart till att skydda medlemmarna från konkurrens och inget annat.

 3. John

  Den lönedumpning som är inom tex byggnads , för det kan väl inte vara helt obekant för dig att dessa tillslag som är gjort på byggarbetsplatser där arbetare från låglöneländer har jobbat för 35/kr-tim och har bott i skitiga baracker utan duschmöjligheter. Ska rättvis konkurrens gälla på arbetsmarknaden så ska vi väl följa kollektivavtalet . Lavaldomen ett skräckexempel på lönedumpning .

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.