Minska barngrupperna!

Skrev i fredagens VK tillsammans med vår gruppledare Veronica Kerr om att minskade barngrupper i förskolan är mycket prioriterat i Umeå kommun för oss Kristdemokrater. Vi har debatterat denna fråga länge nu, och det kommer krävas ett maktskifte i kommunen för att något ska bli gjort!

Här har ni den i sin helhet. Det är en replik på en tidigare debattartikel i VK.

 

Företrädare för Förskoleupproret, Barnverket och Lärarförbundet skriver i en gemensam debattartikel (14/7) att rejäla satsningar krävs för att minska barngrupperna i förskolan.

Vi Kristdemokrater välkomnar debatten och att fler röster höjs för att värna om barnens psykiska och fysiska miljö och hälsa. Satsningar på minskade barngrupper är ett av de mest prioriterade områdena för att säkerställa förutsättningarna för en kvalitativ verksamhet. Kristdemokraterna har länge drivit den frågan och föreslog så sent som Almedalsveckan 2013 en finansieringsmodell för att uppnå hållbart minskade barngrupper.

Debattörerna väljer dock bara att nämna Socialdemokraternas senaste ”vallöfte” om maxtak i förskolegrupperna. Det är ett förslag som tyvärr saknar trovärdig och öronmärkt finansiering. Samtidigt höjdes kritiska S-röster när Kristdemokraterna föreslog en lösning på problemet.

Vår modell för minskade barngrupper bygger på gemensamt ansvar från alla berörda parter. Det blir tillåtet för kommuner att höja maxtaxan med 100 kronor för första barnet, 67 kronor för andra barnet respektive 33 kronor för tredje barnet. Det skulle ge kommunerna en intäktsökning på cirka 350 miljoner kronor. För varje krona som föräldrar betalar i höjd maxtaxa bidrar kommunerna själva med en krona och staten med två kronor. Det innebär att 1,4 miljarder ska garanteras för att minska barngruppernas storlek. Vi tror att föräldrar är beredda att betala något mer ifall det går till barnen.

Vi håller med debattörerna att kommunerna allt för ofta inte prioriterar förskolan. Men med politisk vilja går det att lösa. Det har styrande Kristdemokrater i Jönköping bevisat där det redan nu infört maxtak på 12 barn per grupp i de lägre åldrarna och 18 per grupp för de äldre barnen.

Vi anser att det är prioriterat med minskade barngrupper, men då krävs ett annat styre i kommunen. En kommunbudget handlar om att prioritera vilket styrande S och V inte lyckats med. Det har fått till följd att barngrupperna ökat och att kommunen nu har svårt att få en budget i balans. Minskade barngrupper är en investering och något vi kommer jobba för, om vi får förtroende att leda kommunen efter valet.

Veronica Kerr (KD)
gruppledare Kristdemokraterna Umeå
Thomas Nordvall (KD)
Ledamot för-och grundskolenämnden, kandidat Riksdag och kommun

Etiketter: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.