Uffes blogg

Båtar, skatter, register och Socialdemokraterna, del två.

I den diskussion som har uppstått på Edward Riedls blogg (jag kommenterar här) om att Socialdemokraterna verkar vilja införa båtskatt har det nämnts att lyx/nöjen inte skall vara undantagna från skatt.

Rent principiellt har jag inget emot en båtskatt, men det måste i så fall finnas vettig grund till den. ”Lyx/nöjen” tycker jag inte är en vettig grund.

Lek med tanken att jag sparar så mycket pengar jag kan hela året, och när det äntligen är sommar så tar jag semester från jobbet och drar iväg till Kanarieöarna, Thailand, Australien eller någon annan plats utomlands på semester. Jag bränner alla mina besparingar på semestern, inget är för dyrt så länge det finns pengar på bankkontot. Eftersom jag är utomlands när jag spenderar mitt kapital lär i stort sett inget komma svenska staten till del.

Lek med en annan tanke: att jag sparar så mycket pengar jag kan hela året, och när det äntligen är sommar så tar jag semester från jobbet och drar iväg med min segelbåt till Höga Kusten. Väl där betalar jag de hamnavgifter som gäller där jag förtöjer, jag köper den mat jag behöver, fyller på förrådet med toapapper när det blir tomt och så vidare. De pengar jag spenderar kommer det lokala näringslivet till del, och genom momsen tillfaller en hel del av dem den svenska staten.

Enligt diskussionen som uppstod på ERs blogg skall min semester i första alternativet inte vara belagd med någon ”lyxskatt”, men i det andra fallet skall det vara ”lyxskatt” på den.

Vari ligger skillnaden? Är det så att jag inte betalar nog med skatt när jag köper saker inom landet, men betalar för mycket skatt när jag köper saker utomlands? Om det är detta som är anledningen till båtskatten kan jag berätta att det redan idag går att köpa det mesta man behöver i livet via internet, och få det levererat från utlandet. Därmed skulle svenska staten gå miste om en del momsintäkter.

————-

Om det är så att båtskatten skall tas ut för att de som äger båtar till stor del ägnar sig åt att smita från skatterna ser jag inte hur någon kan hoppas att en båtskatt skulle hjälpa. Om man smiter från en skatt kan man lika gärna smita från en annan, det är bara hur man gör smitandet som skiljer. De enda som lär betala en eventuell båtskatt är de som inte har möjlighet att komma undan den, och resultatet för staten lär bli att fler smiter från skatter, inte bara båtskatten utan andra skatter också.

Om nu en båtskatt skall införas för att många smiter från inkomstskatterna (vilket jag gissar det främst gäller), är det då inte bättre att se över inkomstskatterna och hur dessa tas ut? Att införa en annan skatt för att ”fixa” ett helt orelaterat fel i skattesystemet tycker jag är att gå fel väg, då är det bättre att fixa felet istället för att skyla över det med något annat. Om en patient med brutet ben kommer till en läkare får inte patienten en hög med smärtstillande piller och uppmaningen att återkomma när pillrena är slut. Patienten får benet gipsat, för att ta hand om problemet!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.