13 rätt!














Ibland är det dax sammanfatta viktiga saker som gjorts. Innan regeringsskiftet 2006 hade Allianspartierna ingen gemensam miljöpolitik. Centerpartiet fick i stor utsträckning miljöfrågorna själva i den valrörelsen och fick också huvudansvaret för att utforma Alliansens miljöpolitik. Summeringen visar att miljöarbetet i Sverige utvecklats i en rad avseenden sedan 2006:

1.Miljöpengar. Alliansen har höjt anslagen från 15 till 20 miljarder kronor, trots ekonomisk kris, där många regeringar i världen har fått satsa på mycket annat än miljö- och naturvård.

2.Naturskog. Alliansregeringen har skyddat rekordmycket naturskog och uppnår miljömålet för skydd av skog. Nära fyra gånger mer skog skyddas nu jämfört med före regeringsskiftet. Anslaget har höjts från 6 till 7,5 miljarder kronor. Samtidigt har statens skog använts. Därmed har staten inte tvingat av små skogsägares mark till varje pris.

3.Klimatet. Alliansen har sett till att Sverige har Europas mest ambitiösa klimatpolitik med 40 procents minskning av utsläppen till 2020.

4.Trafikens utsläpp. Trenden har brutits, under Alliansen minskar utsläppen från trafiken och utsläppen från nya bilar mer än någon gång sedan mätningarna startade 1978.

5.Miljöbilar. I december 2005 fanns det 23000 miljöbilar. Nu, efter miljöbilspremie och goda villkor i förmånsbeskattningen rullar närmare 330000 miljöbilar på våra vägar. Insatser för att sänka bilutsläppen fortsätter.

6.Förnybara bränslen. Med alliansens politik har försäljningen av etanol åttadubblats, biogasanvändningen tredubblats och det finns 50 procent fler tankställen för biogas. Alliansen tänker fortsätta och fullfölja satsningen på det förnybara.

7. Spårbunden trafik. Alliansen storsatsar nu på järnvägen och finansierar investeringarna.

8.Stockholmstrafiken. Alliansen har satt fart på spårinvesteringarna, Citybanan, Spårväg City, Mälarbanan, Saltsjöbanan, Nynäsbanan och säger ja till både kollektivtrafik och bil.

9.Havsmiljön. När Alliansen tillträdde fanns inga spårbara budgetmedel för Östersjön. Nu satsas drygt en miljard på havsmiljön och kraven klaras på minskade utsläpp av kväve och fosfor i Östersjön.

10.Gifterna. Kvicksilver, fosfater i tvätt- och diskmedel har förbjudits och Sverige driver på i EU för regler mot sk blandeffekter av olika kemikalier.

11.Strandskyddet. Den förra politiken ledde till sönderexploatering i många områden. Nu har reglerna skärpts i områden med hårt exploateringstryck. Däremot blir det lättare att få bygga där det finns flera kilometer strand per invånare.

12.Förnybar energi. Vindkraften har tredubblats och bioenergin har gått om oljan som största energikälla i Sverige. Idag finns en fossilfri svensk elproduktion med tre ben; vatten, förnybart och kärnkraft, för export till länder som Polen och Tyskland som är beroende av kol.

13.Kärnkraftens försäkringskostnader. Alliansen inför det som den föra regeringen aldrig orkade, fullt ansvar för reaktorägarna i händelse av olycka.




Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.