Nystartszoner
Sverige har tagit emot många invandrare jämfört med andra länder. Fler behövs för att täcka framtidens arbetskraftsbehov. Utmaningen ligger i att rätta till det stora utanförskap som drabbat våra invandrare. Först och främst måste vi komma tillrätta med de problem vi har i segregerade områden. Blundar vi för dem så kommer främlingsfientligheten att öka och acceptansen för invandring att minska.

 

Centerpartiet föreslår idag att en sorts ekonomiska frizoner inrättas i problemtyngda bostadsområden, främst i våra storstadsområden, för  att skapa jobb. En nyckelfråga i detta sammanhang är att underlätta etablering och uppbyggnad av små företag i dessa områden och ge särskilda villkor för de företag som anställer arbetslösa  som bor i inom zonerna.

 

I ett första steg föreslås så kallade nystartszoner på tio platser i landet, just i de områden som har störst problem med arbetslöshet och utanförskap. Om arbetslösheten i dessa områdena kunde pressas ner till riksgenomsnittet skulle 20.000 människor få jobb.

 

Metoden har tidigare med framgång prövats i USA och Frankrike och borde också med bra resultat kunna prövas i Sverige. Förutom minskad arbetslöshet skulle modellen – om framgångsrik – ge ytterligare sociala mervärden.
Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.