Både arbetslinje och företagarlinje




Länge har vi svenskar sett på företagare som något märkvärdigt – en handfull herrar i mörk kostym. Den bilden stämmer inte längre. Fler och fler vill starta eget – speciellt ungdomar – men inte alla vågar satsa.

Därför måste det bli enklare, roligare och framförallt lönsammare att driva sin frisörsalong, sitt jordbruksföretag eller sitt IT-företag. För att klara vården, skolan och omsorgen i framtiden behöva fler som anställer. Vi behöver ett företagsklimat i världsklass. Vi behöver många fler som gör företag av sin dröm.

Företagsklimatet är en mycket viktig valfråg.

Visserligen har regelbördan minskat rejält de sedan 2004 och företagen avlastats krångel motsvarande drygt 7 miljarder kronor.

Och visserligen har Alliansen sänkte kostnaderna för företagen med 50 miljarder. Men mer behövs.

Trots att partier i valtider pratar om jobben, och ständigt understryker att fler jobb måste skapas, är det faktiskt få som pratar om att det i mycket stor utsträckning är företagen som anställer.

Centerpartiet föreslår nu att tjänstmomsen ska halveras från 25 till 12 procent. Då blir det billigare äta på restaurang och klippa håret. Minskar kostnaderna ökar efterfrågan vilket ger fler jobb och fler företag. Sänkt tjänstemoms är särskilt intressant eftersom så många unga – som har svårt få in en fot på arbetsmarknaden – idag jobbar inom restaurang- och frisörbranschen.

Alla kan förstås inte starta företag. Men alla kan stödja ett parti som stödjer företagande. Vi behöver både en arbetslinje och en företagarlinje i Sverige.




Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.