LO satsar minst 77 miljoner
På Umeås busshållplatser sitter nu LO’s senaste bidrag i den socialdemokratiska valkampanjen. Många umebor har säkert redan sett de uppochnervända bilderna av bl.a. Maud Olofsson. Kanske har man till och med insett att LO, Sveriges största fackliga organisation, tycker att det är värdigt och smart att på jätteaffischer kalla vice statsministern för ”…DUM….”.    

LO satsar mångmiljonbelopp av medlemmarnas pengar på en socialdemokratisk valseger. Enligt TT häromdagen handlar det om minst 77 miljoner kronor. Plus ytterligare stora resurser i form av socialdemokratiska gratis-valarbetare.

LO är en demokratisk organisation och fattar givetvis vilka beslut man vill. Frågan är dock om det är ett bra sätt att hantera medlemmarnas pengar.

Enligt Sifo svarar inte ens hälften av LO-medlemmarna att de tänker rösta på socialdemokraterna (47,5%). 6% sympatiserar med MP och 6% med V. Nästan en tredjedel av LO-medlemmarna väljer något av allianspartierna.

2006 ansåg 61 procent av LO-medlemmarna att stödet till socialdemokraterna var fel. Till och med bland dem som uppgav att de skulle rösta på Socialdemokraterna var det fler som tyckte att stödet var fel än de som ansåg att det var rätt.

Men det är tack vare de 77 LO-miljonerna som bl.a. Umeborna nu ska övertygas om att  upp-och-nervända alliansministrar är ”dunderdumma” eller har ”megafel”.

Man blir imponerad.
Etiketter: , ,

6 kommentarer

 1. LO-medlem

  Bedrövligt att mina avgifter till facket används på ett sådant bedrövligt sätt. Jag är fackligt ansluten för att vi tillsammans i facket ska förbättra medlemmarnas arbetsvillkor inte till att nedvärdera personer som har en annan politisk åsikt. Jag skäms idag för att jag tillhör LO.

 2. Stolt LO medlem

  Jag är stolt över att ha ett medlemsskap i ett förbund som tillhör LO. Att en liten del av min avgift läggs till att förbättra villkoren för mig genom att påverka politiska beslut, i rätt riktning, är helt OK! Jag tycker at ni har fattat dåliga beslut, rörande a-kassan, rörande anställningstrygghet, rörande sjukförsökringssystemet och på arbetsmiljöområdet. Viktigast för mig är a största delen av min avgift går till att påverka villkoren på min arbetsplats, vilket är huvudssyftet. Jag blir uppriktigt sagt ledsen att en person som du som är läkare och välutbildad klankar ner på mina val i livet

 3. Lars Weinehall

  Svar till Stolt LO medlem (2010-08-24 10:35)
  Du stolte LO-medlem:

  Det är inte dina val jag kommenterat. Det jag velat uppmärksamma är vad LO gör för de pengar som du och andra medlemmar bidragit med.

 4. Stolt LO medlem

  Genom mitt medlemsskap är jag en del av LO familjen. Det är oss du kritiserar, där med mig. Hade varit trevligare att få veta hur du ville förbättra för oss LO medlemmar genom politiska beslut, än att att klanka ner på våra demokratiskt fattade beslut. Låt oss försöka behandla varandra med respekt!

 5. Lars Weinehall

  Svar till Stolt LO medlem (2010-08-24 20:03)
  Det jag kommenterat är att LO satsat 77 miljoner av medlemmarnas pengar som direkt stöd till socialdemokraterna. Trots att exempelvis SIFO visar att mindre än hälften är socialdemokrater.

  Under 1970-talet var det en annan diskussion: Då kollektivanslöts LO-medlemmar till (s) – också efter demokratiskt fattade beslut.

  Kanske tar det några valrörelser till, men jag tror att LO skulle vinna på att ompröva partistödet, precis som man gjort med kollektivanslutningen.

 6. Lars Weinehall

  Svar till Stolt LO medlem (2010-08-24 20:03)
  Det jag kommenterat är att LO satsat 77 miljoner av medlemmarnas pengar som direkt stöd till socialdemokraterna. Trots att exempelvis SIFO visar att mindre än hälften är socialdemokrater.

  Under 1970-talet var det en annan diskussion: Då kollektivanslöts LO-medlemmar till (s) – också efter demokratiskt fattade beslut.

  Kanske tar det några valrörelser till, men jag tror att LO skulle vinna på att ompröva partistödet, precis som man gjort med kollektivanslutningen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.