Skyddd mot kränkningar
Centerpartiet vill stärka elevernas rättigheter och skydd mot kränkningar. Hittills har i ett antal fall den utsatta eleven tvingats byta skola och hela familjen fått flytta. Kränkningarna har i många fall påverkat skolgången och eleven har halkat efter med risk för att behöva gå om ett år eller komplettera utbildningen senare. Här är några centerförslag till förändringar. Och fler kommer inom kort:

1. Det ska kosta att kränka och det ska kosta att inte ingripa när elever utsätts för kränkande behandling. Vi anser därför att skadestånden till elever som kränks måste höjas. Det ska kosta för skolor som inte får stopp på kränkningarna av en elev. Den kränkta eleven måste få upprättelse. Det går inte att kompensera förstörd ungdom och missade skolår men samhället måste ändå markera att vi ser elevens lidande. Endast i två av knappt åttio fall har skadestånd yrkats på över 300 000 kronor.

 
2. Lärare måste bli skyldiga att anmäla uppåt om en elev far illa i skolan och inget görs – en lex Sarah i skolan precis som i äldrevården. Det måste bli ett absolut ’blunda-förbud’ för skolans vuxna. Det finns missförhållanden i skolan som inte kommer fram i ljuset, det finns elever som far illa och det finns lärare som inte vågar slå larm. Att slå larm ska inte vara en möjlighet, utan en skyldighet.

3. De flesta lärare gör ett utomordentligt arbete. Men det finns undantag. Vi vill ha lämplighetstest vid antagningen till lärarutbildningen och en lärarlegitimation som kan dras in, precis som den legitimation som finns för kvalificerade yrken inom vården. En lärarlegitimation handlar om att förtydliga lärarens personliga yrkesansvar.

4. Det är nödvändigt att satsa mer på elevhälsan. Det behövs fler kuratorer, psykologer och sjuksköterskor. Särskilt flickornas situation behöver lyftas fram då de oftare lider av psykisk ohälsa.

Alla elever ska trivas och få utvecklas maximalt i skolan. Ingen elev ska fara illa i skolan eller lämnas åt sitt öde.
Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.