Nystartszoner en väg
En rad analyser visar att invandrare som grupp är särskilt drabbade av utanförskap. Läget har successivt försämrats under mer än 30 år. Samtidigt finns en bred medvetenhet om att Sverige behöver en ökad invandring för att kunna möta framtidens arbetskraftsbehov.

 

Därför kärvs en öppenhet för nya lösningar för att motverka det stora utanförskap som drabbat invandrare. Särskild prioritet har åtgärder i segregerade områden. Blundar vi kommer främlingsfientligheten att öka och acceptansen för invandring samtidigt att minska.

 

För någon vecka sedan föreslog Centerpartiet att en sorts ekonomiska frizoner bör prövas i problemtyngda bostadsområden, främst i våra storstadsområden, för att skapa jobb. En nyckelfråga i detta sammanhang är att underlätta etablering och uppbyggnad av små företag i dessa områden och ge särskilda villkor för de företag som anställer arbetslösa som bor i inom zonerna.

 

I går gav Alliansens partiledare besked om att det förslag som Maud Olofsson presenterade 19 augusti om nystartszoner i invandrartäta områden nu ska snabbutredas. Tanken är att bl.a. studera erfarenheterna från modeller som provats i USA, Frankrike och Italien.

 

En tanke är att skatterna ska vara lägre i en nystartszon. I Frankrike slipper exempelvis företagen arbetsgivaravgifter, vinstskatt, fastighetsskatt och sociala avgifter i upp till fem år.

 

Utredningen kommer att kritiskt granska såväl tidigare internationella erfarenheter som möjliga konsekvenser av en svensk modell. Dessutom måste den typ av gränsdragningsproblem som zonindelningar innebär belysas.

 

Nystartszoner kan vara en väg.
Etiketter: , , , , ,

5 kommentarer

 1. Annevi Linder

  Blir det så! Att det som målats upp på din tablå, är det som ska stå i tidningen till hösten? Har det då varit så att det har målats med ärlighet i penseldragen. Vacker blir tavlan, & de återkommande molnen torde förintas, och förspillas i färgskiftandets analys. Spektrumets grundstafli håller då i en väldigt vacker inramad tavla, med en fullkomlig vy, om löften som sedan borde kunna besvaras. Analysera borde inehålla mera,än bara åskådliggöra en överreklamerad tavla. För någonstans i tavlans mitt torde det väl alltid finnas lite av dess svartaste film,som har blandats med lila & vitt. forts..

 2. Lars Weinehall

  Svar till Annevi Linder (2010-08-31 12:48)
  Annevi,
  Även en Centerpartist kan bli offside om abstraktionsnivån blir för vackert hög. Om du menar att mitt bloggande hittills haft valrörelseslagsida kan jag hålla med. Men det var också förutsett. Om du menade nåt annat, berätta vad.
  Kram

 3. Annevi Linder

  Tal, bild och språk formar betraktaren, och den politiska tavlan blev allt för vacker.
  Att skönmåla är svårt, alltid kryper det fram något.
  Det tror jag!Mer var det inte.
  Tack för ditt svar Lars, och jag brukar försöka att inte glömma skicka kramen.

  Kram
  Annevi

 4. Lars Weinehall

  Svar till Annevi Linder (2010-08-31 21:19)
  Valrörelsernas inlägg har nog sin särskilda språkdräkt. Ofta är det nog så att man beskriver sina idéer med samma subjektivitet som man gärna beskriver sina barn med.

  Men till skillnad från när det gäller barn, finns det i politiken så många som ifrågasätter och hävdar motsatt uppfattning.

  Men visst: Det är alltid lättare att vara kritisk än att vara rättvis.

  Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.