Center-NEJ till uranbrytning

Under dagen har TT skickat ut ett telegram som påstår att ”Centerpartiet svänger om uranbrytning”. Det är fel. TT har också korrigerat med ett nytt telegram. Energiöverenskommelsen mellan Allianspartierna har inte öppnat en millimeter för uranbrytning. Centerpartiet vill inte ha någon uranbrytning i Sverige.

 

En röst på Centerpartiet i riskdag och kommuner är en röst mot uranbrytning.

 

Dagens minerallag lägger i praktiken makten i händerna på den befolkning som bor i de områden där uran eventuellt finns. Varje kommun har vetorätt om det är så att fråga om brytning skulle bli aktuell. Den principen i dagens lagstiftning att makten över framtiden ska ligga lokalt är vi inte beredda att tumma på.

   

 

Från vår utgångspunkt är det långsiktigt säkrare att makten ligger i de geografiska områden som berörs, än att det är centralmakten som bestämmer!

 

Däremot är Centerpartiet berett att se över om lagstiftningen kan stärka kommunernas inflytande redan i provborrningsskedet.

Etiketter: , ,

2 kommentarer

  1. Lars Weinehall

    Svar till Helén Pettersson (2010-09-14 22:46)
    Den lokala centerledningarna säjer nej och det verkar också vara så att de lokala ledningarna i ded flesta av övriga partierna också säjer nej till uranbrytning!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.