LO och sossarna

 

På gårdagen Brännpunkt (SvD) skrev ett antal centerpartister som också är medlemmar i LO-förbund om fackföreningarnas roll och framtid.

 

Här några citat:


"…Vi ser med oro hur de svenska fackens möjligheter att tillvarata medlemmarnas intresse minskar. Det är framförallt hos LO-förbunden som problemen hopas. Fackföreningsrörelsen måste inse att tiderna förändras. Det blir allt mer uppenbart att det helhjärtade stödet till Socialdemokraterna inte längre ligger i medlemmarnas intresse…"

 

”…Bara i detta val satsar LO minst 77 miljoner kronor på en socialdemokratisk valseger. Räknar vi in gratis arbetskraft som jobbar i valrörelsen handlar det om ännu mer. Men enligt Sifo kommer inte ens hälften av LO-medlemmarna att rösta på Socialdemokraterna…”

 

”…Istället för inta en neutral position i partipolitiken, och bara fokusera på sakfrågor som är viktiga för oss medlemmar, lägger LO mångmiljonbelopp på en landsomfattande svartmålningskampanj med bilder på upp-och-nervända ministrar och nedsättande skrivelser som ”dunderdumt” och ”megafel”. Vi skäms över att det är vår egen centralorganisation som står för de smutsigaste inslagen i årets valrörelse…”

 

”…I Danmark avbröt LO det politiska och ekonomiska samarbetet med socialdemokraterna redan 2003. Hans Jensen, ordförande i danska LO, menade att de var tvungna att ändra sig och sina värderingar i takt med de anställda för att kunna försvara deras intressen…”


 

Etiketter: , ,

22 kommentarer

  1. Pär Andersson

    Jag hoppas verkligen att fackföreningarnas kapitulation låter vänta på sig. Om så sker vankas nämligen den totala underkastelsen under penningmakten för samhällets gräsrötter. Och i förlängningen av en sådan utveckling kan fascismen mycket väl ligga och lura.

  2. Lars Weinehall

    Svar till Pär Andersson (2010-09-16 13:11)
    Jag har inte uppfattat det så att fackföreningarnas huvuduppdrag är att vara huvudsponsor till ett politisk parti och att mer självständiga fackföreningar skulle innebära ett hot mot demokratin.

    Nån måtta får det väl vara på konspirationsteorierna.

  3. Pär Andersson

    …och vem av oss är den främste konspiratören? Högern slösar allt mer energi åt att skapa konspirationshistorier riktade mot den förkättrade arbetarrörelsen. I den pågående valrörelsen slås dagligen nya rekord i konspirationsgenren.

  4. Arbetare

    Jomen, det blir ju bra! Då får man massor som jobbar för 10-15 kr tim.
    Precis som bönderna som tar hit ryssar och polacker som jobbar dygnet runt för mat och dåligt husrum, allt med Lrfs goda minne. De kommer inte upp i tio kr tim ens.
    Heja Alliansen!

  5. Arbetare

    Tack för den, du är oartig för att vara läkare!
    Jag har träffat dem, ryssarna som jobbar med slavkontrakt åt bönderna. Har du?
    Om inte så var god gör det, sen vet du hur kalkon det är.
    Utan facket skulle detta bara öka i omfattning. Är du för eller emot en sådan utveckling.

  6. Arbetare

    Bredvid vår stuga ligger en rätt stor bondgård.
    Flera somrar har vi sett och pratat med dessa ”drängar”.
    De bor i en gammal koja bortom stugan, varje kväll cyklar de dit vi 11-12 tiden. På morgonen jobbar de innan vi vaknat, dvs vid 6-7 tiden.
    Vi har frågat dem hur de har det; lönen är fickpengar, kojan gratis, de får lite mat att laga till.
    Den förtjänst de har efter en säsong, är begagnade saker de fyller sin skraltiga bil med; ett gammalt kylskåp o dyl
    Kalkon?-javisst, men inte min!!!
    Läkarleg ger inte bildning o belevat sätt, tydligen!

  7. Arbetare

    Fuckar du också facket? Det vore bra att veta innan valet.
    Nu har vi i alla fall bestämt att ser vi drängar från öst
    en gång till, så anmäler vi till facket!
    Skulle du?

  8. Lars Weinehall

    Svar till Arbetare (2010-09-16 17:54)
    Försök inte kleta på mig om det är nån bonde som på ett otillständigt sätt behandlar utländska arbetare på det sätt du beskriver. Givetvis ska du anmäla denna typ av utnyttjande. Märkligt att du låtit det pågå år efter år och inte reagerar förrän ”nu”!

  9. Lars Weinehall

    Svar till Arbetare (2010-09-16 18:47)
    Försök inte kleta på mig om det är nån bonde som på ett otillständigt sätt behandlar utländska arbetare på det sätt du beskriver. Givetvis ska du anmäla denna typ av utnyttjande. Märkligt att du låtit det pågå år efter år och inte reagerar förrän ”nu”!

  10. Arbetare

    Som sagt belevad…inte lite fräck!
    Jag kletar INTE något på någon.
    Du kan själv kolla upp, med Lrf, som har organiserat!
    Jag kan visa dig var och när!
    Du vet alltså inte allt, det är ändå er bonderörelse som har ansvaret.
    Vi kommer att sätta stopp för det vi ser, kommer ni att ta ert ansvar???
    Fuckar du facket?

  11. Lars Weinehall

    Svar till Arbetare (2010-09-16 20:43)
    Om du har information av det slag du antyder tycker jag att du ska kontakta LRF.

    Men jag upprepar: Det är anmärkningsvärt att du låtit det pågå år efter år och inte reagerar förrän ”nu”! Men bättre sent än aldrig.

  12. Erika Estreen

    ”Arbetare”! Antar du automatiskt att en utländsk arbetare är det samma som olaglig arbetskraft?
    För om nu Lantbrukarnas riksförbund organiserat som du påstår då är du något stort på spåren, varsågod gräv djupare i det där du.

  13. Arbetare

    Du skriver ???
    Fucka facket är cuf,s kampanj för året.
    Är det obekant?
    Stöder du den kampanjen är min fråga!

  14. Arbetare

    Till Erika; Det jag skriver om har jag själv sett, ja hela byn, dessutom är det inte helt nytt. Det har framkommit tidigare i bonderörelsen, men tystats ner. Om du inget sett eller hört vet jag inte, jag har sett rapporter från andra delar i landet.
    Så länge vi har en stark fackrörelse kommer sådant att bekämpas. Tom denna vecka har letter som jobbat för 16 kr tim, fått hjälp till värdig lön.
    Så måste vi gemensamt upprätthålla värdiga förhållanden i Sverige. Eller hur?

  15. Arbetare

    Pågår fortfarande;
    Ukrainska arbetare skördar isbergssallad för en timlön på strax över 12 kronor under långa arbetsdagar på över tolv timmar i Degeberga utanför Kristianstad.

    Enligt Sydsvenskan och Kristianstadbladet arbetar de utländska skördearbetarna sex dagar i veckan, tio till tolv timmar om dagen. De skördar bland annat kål och isbergssallad.

  16. Lars Weinehall

    Svar till Arbetare (2010-09-16 22:50)
    CUF har en kampanj kring sin frustration över att så många unga stängs ut från arbetsmarknaden och sin besvikelse över att arbetsförmedlingen fungerar så dåligt. Kampanjen heter ’Arbetsmarknaden är ett jävla skämt!’ och här uttrycker man kritik med ett tilltal som CUF tror kommunicerar med ungdomar, men sannolikt inte med såna som jag.

    I kampanjen kritiseras både fack, regelverk och myndigheter. CUF är en självständig organisation och får ta ansvar sina formuleringar. Men syftet, att ta bort hinder och söka nya vägar för ungdomar att komma in på arbetsmarknaden är viktigt.

  17. Lars Weinehall

    Svar till Arbetare (2010-09-16 23:37)
    Det fall du hänvisar till är alltså samma som bl.a. Sydsvenskan rapporterat om tidigare i veckan och som gäller att företaget Anrol AB i Degeberga i Skåne utnyttjat och lurat ukrainska säsongsjobbare.

    Jag tror att vi bägge tycker det är lika otillständigt.

    Men vad jag inte förstår är vad det har med mig och Centerpartiet att göra. Och jag förstår inte alls ditt syfte att försöka kleta på mig dessa otillständighet!

  18. Arbetare

    Kan väl inte vara så svårt att förstå?
    Bondeförbundet numera C, har länge tillsammans m Lrf arbetat för bönder. Numera vet jag inte så säkert dock.
    C har under senare år ofta och hårt kritiserat facket, mest LO, man vill försvaga facket, man vill ändra lagstiftning osv.LAS vill man ta bort helt.
    + Cufs kampanj

    Nå, inte minst bönder tar in östarbetare till skamlöner.
    Är det bra? Svagare fackrörelse skulle såklart betyda en ökad omfattning av fenomenet.

    Är det bra att facket ingriper, hjälper dessa underbetalda till vettiga villkor???

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.