Norrlandsstödet förnyat

 

När Sverige förhandlade fram medlemskap i EU 1994 fick jordbruket i norra Sverige ett särskilt stöd med som mest 318 miljoner kronor. EU-stödet har betalats ut enligt fasta belopp per liter mjölk eller kilo kött. När jordbruk försvinner och läggs ner, sänks stödet automatiskt. Idag används därför bara ungefär 260 miljoner kronor.


Att höja nivåerna för de bönder som är kvar har varit en komplicerad process som krävt EU-kommissionen godkännande. Jordbruksminister Eskil Erlandsson (c) har arbetat intensivt för att tillsammans med EU-kommissionen komma fram till en lösning.

 

Nu har EU slutfört översynen av Norrlandsstödet. Dagens glädjande besked från EU-kommissionen är att Sverige får fortsätta med stödet ungefär som tidigare. Men framför allt innebär beslutet att Sverige nu får betydligt större friheter än tidigare att justera stöden mellan regioner och produktionsgrenar så att hela stödet återigen kan komma Norrlandsjordbruket till del. Kommissionens beslut gäller retroaktivt från första juli 2010.

 

Dagens beslut från EU-kommissionen är mycket viktigt för många människor på Västerbottens landsbygd.

 

 

Etiketter: , ,

3 kommentarer

 1. Per Hansson

  Detta plus ”Mauds inlandsmiljoner” om något gör att de röd-grönas prat om att centerpartiet skulle ha svikit landsbygden faller rätt platt till backen…

  Jag menar vilket annat parti har ens idats fundera över landsbygdsfrågor??

 2. Lars Weinehall

  Svar till Jan Nilsson (2010-09-17 00:12)
  Jan,
  Det jag tror att Per speglar är att Centerpartiet inom regeringskretsen länge känt sig ganska ensamt under när det gäller viktiga frågor för Norr och Norrlands Inland.

  Maud är enda statsråd som bor norr om Stockholm och i den egenskapen varit den som drabbats den norrländska oppositionens myriader av attacker.

  Så C välkomnar ditt engagemang för landsbygd och inland och att ”M funderar för fullt och kommer att fungera ännu mer”.

  Jag hoppas du blir framgångsrik i detta avseende och att funderingarna får starkt genomslag bland alla med ’08-glasögon’

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.