En ny politikergeneration

Så har då talman valts och den nya regeringen presenterats. För själva Alliansregeringen är det stor skillnad mellan 2006 och 2010. 2006 var det enbart några enstaka Allianspolitiker som hade erfarenhet från regeringsarbete (dvs som satt i kanslihuset under Bildt-regeringen 1991-94). Så alla fick börja om från början.

Reinfeldt snubblade rejält redan på första hindret och fick direkt byta ut 2 statsråd. Men framför allt så är det med regeringsarbete som med de flesta andra nya jobb: Det tar tid att lära sig jobbet, att förstå maktstrukturerna, att skapa teamen och att utveckla samarbeten.

Visserligen är det många nya nu också. Men de går direkt in i en fungerande verksamhet där de flesta kan hugga i direkt.

Efter att ha lyssnat till de första intervjuerna slås jag av de nya ministrarna har en lite annan bredd och kompetens än de som ingick när Alliansregeringen 2006 presenterades. Personligen känner jag Anna-Karin Hatt bäst. Hon har sedan 2006 varit Centerpartiets mäktigaste statssekreterare som C-chef inom Statsrådsberedningen.

Det ligger i sakens natur att förhandlingar är själva livskraften i en koalitionsregering. Anna-Karin Hatt har varit huvudförhandlingarna i alla större frågor, framför allt i förhållande till finansdepartementet. Och hon är en erkänt mångkunnig, klarsynt och skicklig förhandlare, som har den där viktiga förmåga att med kreativa inspel lösa upp låsningar. Som minister kommer dessa egenskaper väl till pass. Hon är ett av de statsråd som kommer att sticka ut under den kommande regeringsperioden.

Överhuvudtaget tycker jag mig se en ny relativt ung, kompetent och modern politikergeneration som på allvar tar plats i landets högsta ledning. Stefan Attefall och Hillevi Engström har i Riksdagen visat på tydligt ledarskap och gott omdöme. Erik Ullenhag, tidigare fp-partisekreterare, förstärker mönstret.

Utmaningarna stora. Både i form av samhällsproblem. Och inte minst ifråga om regeringen ska kunna få igenom sina förslag i riksdagen. Men det lag som igår presenterats är en bra början.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.