Högtid på universitetet

Umeå universitets hösthögtid är nu på lördag. Då installeras nya professorer och nya hedersdoktorer promoveras. Dessutom får en rad forskare pris för särskilt goda insatser. Men redan idag börjar högtidsföreläsningarna.

Några saker är lite speciella med årets högtid: Vår nya universitetsrektor Lena Gustafsson ska installeras i sitt nya ämbete. Men det som uppmärksammas allra mest är nog att Medicinska fakulteten utser Margot Wallström och Denis Mukwege till hedersdoktorer.

Den kongolesiske läkaren Denis Mukwege har länge kämpat för mänskliga rättigheter och har särskilt uppmärksammat världen på hur massvåldtäkter och sexuell tortyr används som vapen i krig som ytterst handlar om att komma åt mineralrika landområden Kongo-Kinshasa.

Mukwege besökte Umeå senast i december 2009, inbjuden av professor Ellinor Ädelroth, lungläkare och prefekt vid Institutionen för Folkhälsa och klinisk medicin, som också i återkommande perioder arbetat som läkare i Kongo.  Då redovisade Denis Mukwege i sin föreläsning den närmast ofattbara ondska som han sett i som gynekolog i arbetet att försöka hjälpa vårdtagna och svårt misshandlade kvinnor. Mukweges föreläsning berörde verkligen och gjorde ett mycket starkt intryck på oss alla. Och genom att göra honom till hedersdoktor ger nu Medicinska fakulteten ett starkt stöd till hans och många andras kamp.   

Mukweges mycket aktiva plädering för kongolesiska kvinnors rättigheter spelade säkert en viktig roll för att frågan också kommit upp på FN:s dagordning, och för att förra EU-kommissionären Margot Wallström nu fått ett särskilt uppdrag av FN-s generalsekreterare att bevaka kvinnors och barns utsatta situation i krig och konflikter. Att också Margot Wallström blir hedersdoktor innebär att både Medicinska fakulteten och universitetet signalerar sitt aktiva stöd för ett globalt perspektiv kring liv och hälsa.  

Redan idag kl 15.00 hålls ett seminarium i Aula Nordica om våld mot kvinnor och barn, ’Challenging Gender Based Violence in the World’, där medicine hedersdoktor Denis Mukwege medverkar.

Och ikväll kl 19.40 håller han sin högtidsföreläsning på Norrlands universitetssjukhus, Hörsal B, 9 tr.

Margon Wallströms högtidsföreläsning äger rum på lördag kl 10.40 i Samhällsvetarhuset, Umeå universitet, Hörsal A.

Det är hög tid att uppmärksamma allt detta!

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.