Lars Bodén och vreden

        

Förra veckan inbjöd Publicistklubben Norra Norrland till diskussion i Umeå kring rubriken ”Smutskastade du Maud Olofsson, Lars Bodén?”. Förutom Folkbladets politiske redaktör LarsBodén var jag inbjuden att belysa frågan. Dessutom deltog medieforskaren Jesper Enbom.

Bodén har i flera ledare efter valet karaktäriserat sina ledare om Maud med formuleringar, typ ”….Visst har jag kritiserat det hon stått för – men det handlar ju om politikens innehåll…….” och därmed menat att ändamålet helgar medlen.

Bodén ledarkampanj mot Maud Olofsson intensifierades efter valet 2006 och har sedan pågått hela valperioden. Intensivare perioder har blandats med mindre intensiva. Inför diskussionen på Publicistklubben gjorde jag en genomgång av ett antal Bodén-ledare med udden riktad mot Maud. Och min slutsats var att det knappast var så enkelt att det endast var ’politikens innehåll’ som Bodéns ledare handlade om. För att ge publiken på Publicistklubbens möte lite kött på benen, illustrerade jag med några exempel bland ett otal VF-ledare. Och hade utifrån detta axplock sammantaget svårt att tolka det på annat sätt än att ordvalen i hög grad andas karaktärsattacker mot personen Maud Olofsson: ”tristaste partiledaren”, ”överklassens betjänt”, ”veckans lögnare”, ”svikare”, ”kappvändare”, ”slingrar sig”, ”är en bluff”, ”är inte ärlig”, för att ta några exempel.

Bodén medgav utan omsvep att han redan vid regeringsskiftet bestämt sig för att systematiskt jaga Maud Olofson och Centerpartiet. Han motiverade först med påståendet att ”Centerpartiet svikit sina rötter” utifrån – som jag förstod saken – en uppfattning att Centerpartiet borde vara kvar på landet och inte ha en politik som också stadsbor uppskattar.

Min hypotes var dock en annan: Allt handlar om regeringsmakten. Det som låg bakom Bodéns och för den skull socialdemokraternas vrede var att Maud Olofssons och Centerpartiets agerande innebar att socialdemokraterna förlorade regeringsmakten 2006.     

Och Lars Bodén bekräftade att just den känsla av besvikelse som han och sossarna känner har projicerats på Maud Olofsson under hela valperioden.

För min del skyller jag inte Centerpartiets valresultat på Lars Bodén. Men efter att ha läst ett stort antal VF-ledare som mer liknar betald annonsplats för (s) än spänstig samhällsdebatt, undrar jag om inte Folkbladets ledarsida blivit allt mindre intressant för alla utanför den inre partikretsen?   

 

Etiketter: , , ,

9 kommentarer

 1. Gun Rehnman

  Efter att ha läst VF under ett halvår, tröttnade jag på Bodén. Hans eviga nedlåtenhet, Maud-hat, samt hans tvärsäkra uttalande om Centerpartiet. Hur gick det sedan för S? Osansad och ovettu´, är min bedömning och inte är det bättre nu…..

 2. Tord Renström

  I valrörelsen på torget pratade jag med en äldre socialdemokrat i Holmsund. Han berättade då en händelse om Maud och Lars Bodén, en historia som jag fick hans, pensionärens, tillåtelse att vidarebefordra.
  Vid en större träff kom han att sitta intill L. B. Pensionären frågade då varför Lars skrev så negativt om Maud. -”Det hör till” blev svaret. ”Hör till, så du menar alltså att du inte är negativ till hennes politik eller uttalande?” _ Tystnad. Inget svar från Lars Bodén…

 3. Helena Moen

  Skönt att fler reagerar på detta! Jag tror Maud Olofsson får ta en hel del skit bara för att hon är kvinna i regeringen och dessutom norrländsk.. Men hon är stark, och det är tur för oss det!

 4. Arbetare

  Det finns alldeles tillräckligt kritik från egna leden
  mot den förda politiken, inte behöver ni skylla på Boden
  eller hela S-partiet, för ert dåliga resultat.
  Hur bemöter ni den interna kritiken som funnits i flera år?
  I mitt jobb träffar jag en hel del Cpartister och fd sådana. Många uttalar sig mycket negativt om nuv politik och ledning.
  En del bara skakar på huvudet.
  Patetiskt att skylla på andra partier, så fort det går dåligt. Ta eget ansvar!

 5. Lars Weinehall

  Arbetare:

  Som du kanske redan sett skrev jag ”För min del skyller jag inte Centerpartiets valresultat på Lars Bodén.” Diskussionen på Publicistklubben handlade om Bodéns sätt att skriva – om det var ”politikens innehåll” som han själv hävdade, eller om hans sätt att skriva istället var ”karaktärsattacker” mot Maud Olofsson, som jag visade en rad exempel på.

 6. Ann-Louise

  Håller med dig i allt du skriver, Lars Weinehall! Det är dessutom synd att det inte går att starta en länstidning som vågar granska kommunerna på djupet (även de socialdemokratiskt styrda) och som redovisar resultatet. Trots allt är det våra surt förvärvade skattepengar politikerna använder. Jag med flera hoppas att du vill och vågar ta större plats nästa val, såna som du behövs i detta vänsterdominerade län!

 7. Lars Weinehall

  Svar till Ann-Louise (2010-10-27 19:11)
  Tack för kommentar. Jag är också spänd över att se hur de socialdemokratiskt styrda kommunerna i Västerbotten ska klara av att leva upp till en hel del tämligen generösa vallöften. Och även om VF’s ledarsida kanske inte kommer att gå i första ledet i den granskningen, utan också fortsättningsvis levererar måttligt självkritiska kommentarer, kommer förhoppningsvis andra media att står för en desto tuffare granskning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.