Mer hälsa för pengarna

Vad ger mest hälsa för pengarna?

 

TV-nyheter och tidningar berättar ofta om nya medicinska rön. Det ena mer lovande än det andra. Alla dessa rapporter ger förhoppningar om bättre hälsa, oavsett det är en ny gen eller en ny tablett det handlar om. Men i verkligheten är steget långt nyhet och praktisk hälsonytta.

 

Media rapporterar idag att professor Måns Rosén – under många år professor hos oss på Epidemiologi och Global Hälsa – nu överlämnat sin utredning om Översyn av de Nationella kvalitetsregistren till regeringen. Det här är en viktig utredning.

 

Kvalitetsregister får sällan rubriker. Begreppet är säkert svårfångat. Vad det egentligen handlar om är att systematiskt se till att den vård som ges också ger den förbättring eller det resultat man kan förvänta sig. Låter lätt, men är långifrån lätt.

 

Runt om i landet har läkare med speciellt intresse för en särskild sjukdom t.ex. slaganfall eller reumatisk värk, tålmodigt och noggrant insamlat behandlingsdata om patienter med en speciell sjukdom, inklusive specifika vårdinsatser, metoder och uppföljningar. Det här arbetet har ofta skett i det tysta, ofta till stor del på fritiden, och präglats av ett starkt intresse att i samarbete samla in data från patienter som kollegor runt om i landet också behandlat. Sverige är det land i världen som kommit längst med att utveckla kvalitetsregister. Över 70 nationella kvalitetsregister täckeröver 25 procent av sjukvårdens totala kostnader och ungefär 41 procent av kostnaderna för den somatiska slutenvården. 

 

 

Det Måns Rosén gör i sin utredning är att visa på potentialen i den guldgruva som kvalitetsregistren utgör. Och kommer med en rad förslag om hur Sverige som land skulle kunna ge stöd så att guldet kan brytas.

 

Genom att jämföra hur andra som lyckats bättre, kan man själv kan lära mer. På det sättet lyckades Länssjukhuset i Halmstad halvera dödligheten i hjärtinfarkt på ett år. Och exemplen är många på hur registren ger vägledning att förbättra kvaliteten. Potentialen bedöms ännu större för framtiden: en effektivare vård till glädje för skattebetalarna, en resurs som stärker Sverige som forskningsnation och som framför allt hjälper patienterna,

 

Visst är det intressant med alla dessa nya forskningsrön som medierna dagligen berättar om. Men den allra största patientnyttan ligger i att vården blir bättre på att göra det den redan gör. Och här är kvalitetsregistren en strålande gen-väg!

 

 

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.