Bocken som trädgårdsmästare?

 

Alldeles i början av valrörelsen, den 5 augusti, utsåg regeringen en parlamentarisk kommitté om som ska utreda kommunala demokratin. Kommittén, som leds av den sympatiske Stig Nyman (kd), landstingsråd i Stockholms läns landsting. Utredningen ska titta på en rad frågor om hur den kommunala demokratin kan förbättras. Alla partier har därför utsett sina främsta kommunala demokratiföreträdare.

 

Med tanke på det mycket Vilhelminas uppseendeväckande valfullmäktige i måndags, där (s) i praktiken valde kandidater åt oppositionen, är det närmast pikant att socialdemokraterna i denna demokratikommitté representeras av den nu så aktuelle KG Abrahamsson – Vilhelmina-sossarnas starke man.

 

Som den erfarne politiker han är tvår KG Abrahamsson själv sina händer och nekar blankt till att sossarna både utsett majoritet och minoritet.

 

Men den mindre rutinerade Mikael Fjällstedt (s) säjer en helt annan sak i sin VK-blogg. Han bekräftar och står för att sossarna medvetet lagt sig i oppositionens nomineringar:

"Vi nyblivna S-ledamöter har visat vad det innebär att ta ansvar" … "Vi har bedömt vilka [kandidater] som blivit presenterade och sedan röstat efter vad som var och en trott varit bäst för Vilhelmina kommun"

 

Medan Lilly Bäcklund, ordförande för (s) i Västerbotten, säjer

– "Jag har varit med i politiken i 30 år och jag har aldrig varit med om det här. Vi har en tyst överenskommelse om att man inte ska störa andra partiers nomineringar"

 

Visst kan KG Abrahamsson fortsätta två sina händer. Men då Abrahamsson nyligen utsetts av sitt parti och av regeringen att utreda på vilket sätt den kommunala demokratin kan förbättras, borde han ha kunnat hålla demokratifanan högre också i sitt eget pastorat.

 

Som det nu blev verkar regeringen – som det brukar uttryckas – ha satt bocken som trädgårdsmästare!

Etiketter: ,

4 kommentarer

 1. Maria Lindvall

  Bra att du pekar på att händelsen som skett vid valfullmäktige i Vilhelmina inte begränsar sig till just Vilhelmina enbart utan att detta även har en direkt koppling till den statliga utredningen och det kommande förslaget om vårt lands framtida kommunala demokratiska styre.

 2. Fredde

  Men KG ville ju bara med sina samtal hjälpa alliansen säger han ju själv. Hahaha, det är ju fan humor på hög nivå att han nu ska utreda demokratifrågor i kommuner. Undra om det blir en studieresa till Nordkorea så alla får lär sig hur man tillsammans kan enas och hitta de rätta kandidaterna. Vem vet, KG kanske har en son så att han kan säkra successionsordningen ordningen. Hahaahha

 3. Mikael Fjällstedt

  Det är en ny generation av politiker på väg in på arenan. Tror du att dom äldre klarar av att manipulera oss ”yngre” till att följa deras ledband i vår upplysta tid? Det verkar finnas en tro på att dom äldre bestämmer vad vi nya ska tycka och tänka. Det är fel.

  Jag har inte engagerat mig politiskt för att uttrycka deras åsikter. Jag står för vad jag röstar på och det gör mina äldre och yngre partikamrater också.

  En förtroende post är just vad det är. Klarar man inte av att förvalta det fötroendet så åker man ut med arslet först. Det är ett besked från den nya generationen politiker.

 4. Lars Weinehall

  Mikael,
  Oavsett om det är en gammal eller ny generation som agerar, måste andra partiers integritet respekteras. Det är detta som Vilhelminadiskussionen handlar om. Du må tycka hur illa du vill om kandidater från andra partier, men det ger dig inte rätt att lägga dig i vilka personer som andra partier ska representeras av.

  Valresultatet bestämmer fördelningen mellan partierna. Men om du tror att du och (s) dessutom fått rätten att bestämma vem i andra partier som ska ’åka ut med arslet först’ som du skriver, tror jag du skulle ha nytta av en ABF-grundkurs i demokrati.

  Läs mer på min blogg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.