(s)-övergrepp

Det som hände vid valfullmäktige i Vilhelmina när socialdemokraterna i praktiken bestämde vilka personer som oppositionen skulle företrädas av var inget annat än ett övergrepp i valsak.

 

Jag förstår att några, typ Lennart Holmlund, tycker det var pinsamt, och därför skyndar till partibröders stöd och för att försök blanda bort korten.

 

Lennart skriver i sin blogg – helt korrekt – att inget i lagen hindrar en kommunal majoritet att besätta både ordförandena och vice ordförandena i nämnderna med sina egna anhängare. Precis som många sossekommuner gjort och alltjämt gör. Det är en sak.

 

Men inget i lagen ger stöd för att majoriteten också ska utse vilka personer minoriteten ska representeras av. Här finns det i stället i oskriven tradition att majoriteten ska hålla fingrarna i borta och att det är varje partis eller samarbetskonstellations ensak!

 

Presidieposter i nämnder är viktiga kommunala uppdrag. Jag tror att det också i fortsättningen är en framsynt att ge minoriteter viceordförandeposter. Därmed breddas också allmänhetens insyn.

 

Makt ger möjligheter, men det är inte alltid klokt att utnyttja dem fullt ut!

Etiketter: , ,

16 kommentarer

 1. Lennart Holmlund

  Jag delar dina synpunkter att oppositionen bör ha vice ordförandeposter så länge vi inte har en så kallad regeringsmodell. du bör nog prata med dina kamrater i vindeln innan du angriper mig. Där har ju alliansen tänkt ta alla viceordförandeposter om jag förstått det rätt

 2. Isak

  Dom borgerliga i Vilhelmina åkte på en brakförlust efter
  ett mediåkert regeringsinehav, om detta råder inget tvivel.
  Inför det första fullmäktigemötet efter valet, hade den
  borgerliga alliansen att enas om vilka oppositionspolitiker
  som skulle företräda dom. Efter oenighet så beslutade full-
  mätige bland dom föreslagna ledamöterna. Majoritetsbeslut
  fattades i laga ordning. Att sen anklaga majoriteten för
  att beslut togs, luktar dålig förlorare.

 3. Mikael Fjällstedt

  Du skriver om att det inte finns någon lag för. Min fråga blir då finns det en sådan emot?

  Är det din uppfattning att dom demokratiska spelreglerna ska bestå av ”oskrivna” regler och inte regleras av kommunallagen?

 4. Christine Svensson

  Ja men Mikael,så här kan man väl säga. Vad vill vi ha för klimat i Vilhelmina. Vad vill vi göra i kommunen som nästan håller på att dö ut. Ska vi fortsätta att tramsa och bara med hämnd driva politik i V-mina? Jag tycker att det känns enbart löjligt och det är nog många med mig som tycker det. Vinner ni verkligen förtroende, bland kommuninnevånare och era väljare, genom att göra så här?

 5. Mikael Fjällstedt

  Nu är det så Christine att dom beslut som vi fattade i KF står vi för. Tramset det står alla för som tjafsar om dom beslut vi fattade. Dom står fast lev med dom och gå vidare.

  Ambitionen att visa en slagkraftig politik visade vi första dagen. Det kommer vi att fortsätta med. Möjligheternas Vilhelmina lever.

 6. Lars Weinehall

  Mikael,

  Om du verkligen behöver lagstöd för att inse att föreningsfriheten också innefattar en rättighet till integritet för föreningar inklusive politiska partier får du nog söka detta stöd i paragrafer som preciserar grundläggande fri- och rättigheter, och inte i kommunallagen.

  Jag är personligen överraskad över att behöva påpeka för en folkvald socialdemokrat som du att det är ett partis (eller samarbetskonstellations) absoluta och självständiga rätt att få bestämma över vilka personer som ska representera partiet på de poster som valresultatet berättigar till.

 7. Mikael Fjällstedt

  Du sa själv att det inte fanns någon lag för denna typ av hantering. Min motfråga var då om det fanns någon emot? Jag uppfattar dig så att det inte är så.

  Nu är det ju så att dom demokratiska spelreglerna på kommunalnivå regleras i kommunallagen. Den följer vi till punkt och pricka.

  Vad gäller Maria K så nominerade ju Alliansen Lars E också. Det vi gjorde var att välja mellan två Alliansare. Maria drog nitlotten.

  Det vore ju också intressant att få höra din kommentar på Lennart Holmlunds fråga i denna tråden. Men det är kanske så att vissa frågeställningar undviker du?

 8. Bertil S

  Det finns något som heter moral och rent spel mikael fjällstedt. NEJ Eliasson var INTE nominerad av alliansen och det vet vi. Ni spelade ett spel som bröt mot demokratin och det vet vi också. Vad menar du med slagkraftig politik?

 9. Lars Weinehall

  Svar till Isak (2010-11-14 20:11)
  Isak,
  Du missar också poängen i varje fall i den diskussion som åtminstone jag försöker föra.

  Det handlar inte om det faktum att sossarna vann valet i Vilhelmina. Mina bloggar har inte andats ”dåliga förlorare”.

  Min kritik handlar om att sossarna borde ha respekterat de namnförslag som nominerades som Allianspartiernas företrädare.

 10. Mikael Fjällstedt

  Bertil

  Det vi vet är att vi agerat inom demokratins och lagens råmärken.

  Vi lägger oss inte i Alliansens osämja. Men när det fanns två nominerade en folkpartist och en centerpartist. Båda tillhörde Alliansen. Då valde vi. Men det är klart att i fortsättningen kanske vi måste utse egna representanter så att vi slipper denna typen av diskutioner. Det verkar ju vara en framgångssaga i Vindeln.

  Sedan tror jag Lars blev svarslös? Eftersom han släpper fram enonyma kommentarer men inte svara själv.

 11. Bertil S

  Mikael Fjällstedt. Nej ni följer inte demokratin. Läs på vad som står i grundlagen ang demokrati och politiker. DU skrev att alliansen nominerade Lars och det är INTE sant. Självklart kommer ni välja egna repsesentanter och skylla det på annat fast det var uträknat det också. Det är ni Sossar i Vilhelmina i ett nötskal.Bryter mot all etik, moral och demokrati.

 12. Lars Weinehall

  Svar till Mikael Fjällstedt (2010-11-14 23:27)
  Det jag kritiserat är att Vilhelminasocialdemokrater som du verkar tycka det är uttryck för ”slagkraft” att lägga sig i vilka personer som oppositionen ska representeras av.

  Jag känner åtminstone inte till att den nya majoriteten i Vindeln har för avsikt att bestämma vilka socialdemokrater som ska representera socialdemokraterna.

  Det finns bättre sätt att visa på ”slagkraft”!

 13. Fredde

  Mikael: Man kan ju inte lagstifta mot korkade beslut och skruppelfria människor. Alla, inklusive era förbundsordförande, vet att man respekterar motståndarnas val. Det hade ju varit betydligt snyggare av er att ta alla platser själva än att välja ut motståndarna genom att utöva maktdemonstation.

 14. Mikael Fjällstedt

  Lars

  Det är klart att det finns andra sätt att visa slagkraft på. Den 20 december är det nytt KF och då ska vi besluta om att en ny bollhall ska uppföras i Vilhelmina. Alliansen hade det på sitt bord i 4år. Nu agerar Socialdemokraterna.

  Det finns mycket annat som vi har i röret också. Men det är jag förhindrad att tala med dig om just nu. Men du verkar intresserad av år kommun så vill du hålla dig uppdaterad kan du läsa min blogg eller vår lokala sosseblogg: vilhelminasossarna.bloggo.nu

  Välkommen

  Mikael Fjällstedt

 15. Mikael Fjällstedt

  Bertil

  Lars Eliasson tillhör väl ett parti som heter Folkpartiet. Vad jag vet så är dom Alliansare. Vi Socialdemokrater nominerade inte Lars utan röstade. Det är en stor skillnad. Vad dom träter om lägger vi oss inte i men att genom röstning ta ett aktivt val det är banne mig vår rättighet.

 16. Fredde

  Men snälla Mikael. Alliansen hade en kandidat. Lars nominerade sig själv, utan att ha pratat med alliansen. Finns väl ingen som tror på att Lars inte visste om att S skulle stödja honom. Detta var ju väl genomtänkt av Lars och S. Jag förstår dock inte varför ni gjorde det? Ni har ju egen majoritet och får bestämma precis som ni vill. Genom detta agerande har ni ju fått massor av vanliga människor emot er, till vilken nytta? Ni har ju tullat på det förtroende kapital som politiker har fast ni hade egen majoritet, varför?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.