Äntligen

Så verkar äntligen den största inlandssatsningen för företagande och sysselsättning någonsin kunna sättas i sjön. I och med veckans besked att huvuddelen av oppositionen bestämt sig för att stödja regeringens förslag, blir Norrlands Innovation AB verklighet och 2 miljarder i riskkapital ställs till inlandets förfogande.

Men det satt hårt inne. Ett tag i början av veckan fanns uppenbarligen risken att de rödgröna skulle avvisa förslaget och samtidigt få sverigedemokraterna med sig. Miljöpartiet var helt emot. Maria Wetterstrand ville satsa pengarna längs kusten istället. Initierade rykten gör gällande att intresset också var mycket svalt från många av Jonas Sjöstedts kamrater i Vänsterpartiet. Men uppenbarligen fick taktiken ge vika, eftersom både s och v bestämde sig att stödja förslaget.

De 2 miljarderna till Norrlands Inland är en av Maud Olofssons allra största politiska framgångar hittills. Maud, Norrlands enda statsråd, har lyckats få stöd från sina tre partiledarkollegor i regeringen för denna satsning. Utan hennes enträgna arbete skulle det aldrig hänt. Därmed är det också en kraftfull replik mot alla de kritiker som via taktiskt förtal försökt ge bilden av att Maud Olofsson ’glömt Inlandet för Stureplan’.

Det är mycket värdefullt att Norrlands Innovation AB nu får ett starkt stöd i riksdagen. Men för att denna stora satsning ska kunna skapa förutsättningar för en vändning i Inlandets utveckling, behövs det mycket mer.

Ola Nordebo skrev i VK häromdagen, att miljarderna kan ses som en första kompensation för allt Norrland bidragit med i Sveriges hundraåriga tillväxt och får inte en bli en ursäkt för uteblivna andra investeringar. Och som Torbjörn Wennebro samtidigt skrev i Västerbottningen, innebär miljarderna en utmaning till handling och nya investeringar för länets små och stora företag, för länets näringslivsorganisationer och kommunala näringslivsavdelningar.  

Etiketter: , , ,

En kommentar

 1. Per Hansson

  Lysande! Detta borde du skicka till VK debatt, om du inte redan gjort det!

  Låt mig gissa att Miljöpartiet eller Vänstern hinner före med sina vanliga dimridåer…

  Ändå ljusare skulle framtiden se ut om glesbygden i Sävar norra kommundel också räknades till ”inlandet”.

  mvh
  Per

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.