Klimatmöte i Cancun

 

Inför klimatmötet i Cancun som öppnas idag publicerade i fredags 38 nationella vetenskapsakademier ett dokument kring klimatförändringar och hälsa. Min kollega och grundaren av Epidemiologi och Global Hälsa, Umeå universitet, professor Stig Wall, har representerat Kungliga Vetenskapakademin och därmed Sverige i detta arbete.

 

Ofta talas det om att en hållbar klimatpolitik är svårt att genomföra på grund av de stora kostnader som omställningen kan innebära. Det Stig Wall och övriga forskarna pekar på är att minskade utsläpp av växthusgaser och därmed minskade klimatförändringar förbättrar direkt människors hälsa. Och att dessa hälsoeffekter delvis kan kompensera kostnaderna för kampen mot klimatförändringar. Forskarna utmanar alltså uppfattningen att politiska åtgärder för att motverka klimatförändringarna undantagslöst kommer att vara socialt och ekonomiskt krävande. Därför uppmanas de globala politiska ledare som samlas i Cancun att ta hänsyn till de många positiva hälsoeffekterna av ’begränsningsstrategier’.

 

Från Epidemiologi och Global hälsa forskar flera av mina kollegor om sambandet mellan klimatförändringar och sjukdom. Avsikten är både att studera sambanden i arktisk och tropisk miljö. Det här är inget ensamarbete, utan genomförs i samarbete med forskare både i Nord och Syd.

 

Det är uppenbart så att det varit svårt att inkludera hälsoeffekterna i klimatmodellerna. Erfarenheterna är likartade från många länder: Politiker verkar ha svårt att diskutera klimathoten i folkhälsotermer.

 

Det är synd. Jag är övertygad om att allmänhetens engagemang och förståelse för nödvändiga åtgärder skulle öka påtagligt, om klimatsamtalen handlade mer om ’kött och blod’, som komplement till exempelvis avancerade meterologiska modeller.

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.