Pengar och tårta

 

I en blogg i oktober skrev jag att det är tuff konkurrens om forskningsanslagen. Epidemiologi och Global hälsa är en av Umeå universitetets starkaste forskningsmiljöer. Och kanske är vi det tack vare att vi ständigt konkurrerar om forskningsanslag med forskargrupper från andra universitet i Sverige och internationellt. Konkurrensen blir allt tuffare för varje år. Förhoppningsvis utmanar dessa ökade krav oss till ännu bättre forskningsidéer och ansökningar.

 

Ibland är besvikelsen stor. Mina medarbetare skrev i början av året mer än 10 intressanta ansökningar till ett av de nationella forskningsråden. Förr-förra veckan kom beskedet: Vi kammade alla noll! Inte ett enda bifall.

 

Desto roligare har den här veckan varit: Hos en annan forskningsfinansiär var vi långt mer framgångsrika. Vi har beviljats 3 stora forskningsanslag bara med några dagars mellanrum: Ett på 3 675 000 SEK, ett annat på 3 450 000 SEK och ett tredje på 3 100 000 SEK. Totalt alltså mer än 10,2 miljoner kronor.

 

Och då kommer glädjen, stoltheten och tron på att det finns andra som tror på att den forskning vi bedriver är internationellt konkurrenskraftig. Och inte blir glädjen mindre av att vi kommer att dela pengarna och arbetet med forskarkollegor i Vietnam och Sydafrika.  

 

Vår tradition är att fira varje forskningsanslag med tårta i fikarummet till alla medarbetare. Idag blev det både Princess- och Schwarzwaldstårta.

 

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.