Holmlunds glädje

 

Lennart Holmlund säjer sig veta att Centerpartiet har större problem än Socialdemokraterna. Och han känner en uppriktig (s)kadeglädje över detta, utifrån en mellandags-Scop-undersökning. 

Jag vet inte hur man mäter storleken på partiproblem. Däremot är det uppenbart att både Socialdemokraterna och Centerpartiet trampat vatten efter hösten val. För min del avstår jag dock från att göra profetior av den typ Holmlund gläds över.

Som bekant är Scop en opinionsundersökning mad anmärkningsvärt stora variationer. Därför bör man nog inte, som Holmlund och Aftonbladets ledarskribent gör, dra för stora växlar av enstaka undersökningar. Jag tror fortfarande att Centerpartiet ligger på 5-6% nivån, men där får väl framtida och mer stabila undersökningar säja hur det ligger till. 

Det är hittills bara moderaterna som opinionsmässigt gynnats av Alliansarbetet. Moderaterna har i en rad frågor skickligt förflyttat sig till mittfältet och därmed minskat utrymmet för exempelvis Centerpartiet. Den styrmodell som Reinfeldt och Borg tillämpat har tyvärr inte bidragit till att stärka helheten i regeringen.

Just nu pågår inom Centerpartiet en omfattande utvärdering av såväl regeringsarbetet som Allianssamarbetet. Jag vill inte gå händelserna i förväg. Men min bedömning är att vi under den kommande 4 åren kommer att få se ett mer profilerat Centerparti. 

Men just nu nöjer jag mig med att önska Holmlund Gott Nytt År och hoppas att han, för sin del också kan ägna sig åt att försöka bringa ordning i sitt eget parti!   

Etiketter: , , ,

8 kommentarer

  1. Lennart

    Jag förstår inte hur du kan se skadeglädje i Holmlunds blogginlägg. Hans tes om att Centern har större problem än sossarna kan bl a styrkas genom att jämföra valresultaten 2006 och 2010. Gör man det upptäcker man att Centern (och Kristdemokraterna) i relativa termer tappat mer än sossarna (som gjorde ett uselt val).

    Men så är det ju det här med procenträkning, som du skrev om i ditt förra inlägg. Man kan alltid betona de tal som passar ens egna syften bäst. Du tror att Centern har 5-6 procents väljarstöd, Skop tror att det ligger under 4 procent.

    Jag tror mer Skop än Weinehall!

  2. Lars Weinehall

    Lennart,

    Vi spekulerar bägge två. Du tror på Scop, jag konstaterar att det ständigt svänger om Scop och att andra undersökningar i december gav en annan bild. Låt oss vänta och se.

  3. Lennart Holmlund

    Lars du tolkar mig fel. Jag tycker det är synd att centern tagit den vändning man gjort. Vi och ni lyckades sanera statens finanser och anpassa försvaret. Du vet också mycket väl att jag tillhör inte de som tror på ett tvåpartisystem som vi var på väg in i som nu är tre sedan Sverigedemokraterna kom in. Jag tror att så länge man har flerpartisystem ska var och ett parti gå till val på sin egen politik och sedan kompromissa med de man har den största gemensamma nämnaren. Samarbete bygger också på att ledarna kan samarbeta och prata med varandra och det kunde inte Maud och Göran. Gott Nytt år

  4. Isak

    Desperationen inom Centern har fått sig många märkliga ut-
    tryck. Efter braknederlaget och svallvågorna för Centern i
    Vilhelmina. Så har man nu utlyst en idetävling för att få
    fram nya ideer till Centerns politik. Enligt Centern och
    Weinehall så hade man innan valet den historiskt bästa pol-
    itiken i Centerns historia. Resultatet blev att man i dom
    flesta kommunner backade ordentligt. Att nu lotta ut RUT-
    tjänster till alla idegivare verkar desperat. Undrar hur
    länge Centerns partikassa räcker till alla goda och nya
    ideer som behövs. Eller är det för att popularisera RUT-
    tjänsterna

  5. Lars Weinehall

    Svar till Lennart Holmlund (2010-12-29 18:22)
    Lennart,
    Det är riktigt att (s)och (c) framgångsrikt samarbetade för att sanera svensk ekonomi under 90-talet. Man tog ansvar för många jobbiga beslut vilket sen följdes av sekelskiftets ekonomiska uppgång. Ekonomisk sanering ger starka långtidseffekter. En delförklaring till dagens svenska starka ekonomi finns i s/c-s ansvarstagande på 90-talet.

    Men (c)gjorde sitt sämsta val i modern tid 1998, och backade 2,5% ner till 5.1%. Och (s) backade 9% i det valet.

    Jag tror inte att framtiden för (c) ligger i nya (s)-samarbeten. Däremot en tydligare profilering.

    Gott nytt 2011!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.