InlandsInnovation AB, Hundraåringen och Isak From (s)

 

I Jonas Jonassons populära skröna om Allan Karlsson i boken ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” visar det sig att Allan varit inblandad i det mesta av det som skett i världen under en stor del av 1900-talet. Efter att ha läst dagens inlägg på VK-debatt från s-riksdagsledamot Isak From undrar jag om han blivit inspirerad av Allan Karlsson.

Riksdagen fattade nyligen beslut om den 2-miljardersatsning som Maud Olofsson föreslog under sommaren 2010. Riskkapitalbolaget Inlandsinnovation AB med huvudkontor i Östersund innebär en av de största satsningarna som gjorts i Norrlands inland. Men det var på håret: (s) motionerade i riksdagen för avslag då man tyckte det var för snävt uppdrag att prioritera en satsning i Norrlands inland.

Man ville istället att 5 miljarder skulle gå till riskkapital i hela landet, dvs att Inlandet inte skulle få ett specialdestinerat stöd! Och ett tag hade man hela oppositionen med sig. Men till sist ändrade sig (s) och i slutändan var det bara Miljöpartiet som motsatte sig Inlandsinnovation AB.

Det är här som Hundraåringen Allan Karlsson kommer in. From hävdar a lá Allan Karlsson att Inlandsinnovation AB egentligen vare ett sosseförslag. Trots att man var emot är man egentligen för och nu – efter Riksdagsbeslutet – beskriver From sossarna rentav som initiativtagare. Det är ingen hejd vad Allan Karlsson verkar inspirera till.

Vid sidan av skrönan finns det dock en verklighet: Det är visserligen så att Socialdemokratiska kommunledningar och enskilda riksdagsledamöter från Norrlandslänen nu och då argumenterat för återföring av vattenkraftvinster för att stärka Inlandet.

Men den bittra sanningen är att From(s) inlandskollegor i regeringsställning aldrig haft något stöd av sitt parti på central nivå för att göra den typ av strategiska Inlandsinvesteringar som det nu är fråga om. Centerpartiet har stått ensam – som det oftast när det gäller landsbygden och den nationella politiken. Därtför är det en nyårshälsning så gott som någon att Inlandsinnovation AB nu äntligen klubbats igenom i riksdagen.
 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.