Kick Off i Hanoi

 

Hanoi, Vietnam, 8 mars 2011.

Trängseln på gatorna är det som imponerar mest. På ofta smala gator, byggda för en annan tid ska ett virrvarr av bilar, mopeder, dragkärror, matgäster och boende får plats. Och på något sätt går det. Att ta sig över gatan ter sig till att börja med som omöjligt. Ingen stannar för att släppa fram mån. Så enda sättet är att gå rakt ut i gatan med bestämda steg och hoppas att bilförare och mopedister åker slalom kring mig och inte kör på mig. Och det funkar.

Är i Hanoi tillsammans med kollegor från Epidemiologi och Global hälsa,  Umeå universitet. Vi har ’kick off’ för ett forskningsprogram som löper under den kommande 3-årsperioden. Det är SIDA som är huvudfinansiär till ett samarbetsprogram mellan oss och Hanoi Medical University.

Epidemiologen har under många år utbildat vietnamesiska mastersstudenter och doktorander. Nu tar vi ett nytt grepp, bygger på den vetenskapliga kompetens som byggts upp under åren och trimmar därmed forskningskapaciteten både i Umeå och Hanoi. Vi har exempelvis bägge ett stort intresse att ytterligare utveckla kunskapen kring hur sociala villkor och hur klimatförändringar påverkar befolkningens hälsa.

Vid Hanoi-kick-offen har vi presenterat det kommande arbetet för en rad forskare från olika universitet i Hanoi och med SIDA-företrädare. Forskningsprojektet innebär en spännande utmaning. Och vi är givetvis från bägge parter mycket glada över denna möjlighet.

Samtidigt känns det snopet och helt fel att Sverige i höst stänger sin ambassad i Vietnam, som ett resultat att f.d. rödgröna oppositionen förstärkt med Sverigedemokraterna, passade på att ge regeringen bakläxa och dra in ett antal hundra miljoner på det konto varifrån ambassader betalas.

Vietnam drabbas både av oppositionens populism och av antipatier mot Vietnam som länge funnits på högerkanten!

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.